Vill ha alkoholförbud i Tanto

Nu får det vara nog med fylla och stöket i Tantolunden. Det tycker en närboende som skrivit ett medborgarförslag om att införa alkoholförbud närmast bostadshusen.

Tantolunden är Södermalms största park och rekreationsområde – och lockar allt från leksugna barnfamiljer till festande gäng. Men nu har en närboende tröttnat på fyllan och bråket.

”Utelivet runt vår fastighet har under åren blivit allt livligare, vilket innebär att vi nu har öppen narkotikaförsäljning och langning av sprit inom fem meter från fastigheten”, skriver söderbon som har skrivit ett medborgarförlag om att begränsa alkoholdrickandet i parken.

Hen föreslår ett totalt alkoholförbud inom ett område om cirka 50 meter från de flerfamiljshus som vetter mot parkerna.

”Vi som bor i Hornstull har valt att bo i ett centralt område med mycket trafik och ett aktivt nöjes- och uteliv. Men även i ett sådant område måste det finnas möjlighet till återhämtning och vila”, skriver förslagsställaren som motivering.

Under våren och sommaren kom det rapporter från grannar som upplevde att Tantolunden blivit en allt mer otrygg plats, med fylla, stök och narkotikaförsäljning. Polisens informatör Mats Eriksson sa då till Mitt i att det är ett prioriterat område, och att polisen patrullerar parken så ofta de hinner men att deras resurser är begränsade.

Det är i dag tillåtet att dricka alkohol i Tantolunden fram till midnatt och från klockan sju på morgonen. Nattförbudet mot alkohol klubbades av kommunstyrelsen i fjol, efter klagomål om högljudda fester, stölder i koloniområdena och människor som kissade på husfasader och buskar.

Södermalms stadsdelsnämnd ska nu ge sin syn på förslaget om att begränsa alkoholförbudet ytterligare.