Vill ha ett city som Babylons trädgårdar

Klä in stadens grå och tråkiga byggnader i grönska, skriver kommunalrådet Tomas Rudin (S) i en motion.

Förslaget gillas av Skönhetsrådet.

I en motion skriver Tomas Rudin, socialdemokratiskt oppositionsråd, att Stockholm borde bygga vertikala trädgårdar och parker. Han menar att Stockholm, och särskilt city, är alltför kargt och grått. Fler grönområden skulle göra staden trevligare och de livlösa fasaderna borde kläs in i grönska, tycker han.

– Det skulle vara ett smart sätt att göra staden grönare, säger Tomas Rudin.

– Och det skulle vara riktigt snyggt och häftigt också!

Skönhetsrådet i Stockholm är positiva till initiativet.

– Det skulle vara ett välkommet tillskott i den tuffa och kalla miljön som city är, säger Martin Rörby, sekreterare i Skönhetsrådet.

Han berättar att Stockholm historiskt sett har lekt med tanken. Terrasser och väggodlingar har funnits, men med varierande resultat. Citypalatset på Norrmalms torg hade en hel del grönska en gång i tiden. Och på Hötorget fanns det odlade terrasser på 60- och 70-talen.

– Men det är svårt. Stockholm har ett knepigt klimat, säger Martin Rörby.

Han tror dock att man kan lösa problemet genom att använda sig av olika barrväxter och andra vintergröna växter.

Tomas Rudin föreslår i sin motion Kulturhusets baksida som en vägg lämplig att klä in. Och det håller Martin Rörby med om:

– För som det ser ut nu med planerna för Gallerian så kommer de få grönområdena som finns där i dag att bli mindre.

Tror du att gröna väggar är framtiden?

– Ja, det är inte alls omöjligt. Och redan nu finns ju planer på flera tak- och terrassodlingar, till exempel i Hagastaden där det byggs väldigt tätt.

Fastighetskontoret uppskattar tanken men föreslår en odling i mindre skala för att testa konceptet. Frågan tas upp i Fastighetsnämnden den 24 november.

Väggodling har funnits länge på kontinenten och var på modet under 1920-talet.

Den historiskt mest kända är betydligt äldre än så, år 500 f.Kr. byggdes enligt legenden Babylons hängande trädgårdar av kung Nebúchadnezzar.

Fakta

Förbättrar luften – men dyrt att anlägga

Fördelar: Behövs ingen ny mark för att odla. Skulle ge mer grönska och på sikt även bättre luft.

Nackdelar: En grön vägg är dyr att anlägga, minst 10 000 kronor per kvadrat. Fasaderna på byggnader kan skadas. Risk att det ser skräpiga ut om grönskan är vissen under vinterhalvåret.