Vill ha krafttag mot stöket i Tanto

Tantolunden
Öppen narkotikaförsäljning är ett problem tycker grannar till Tantolunden.
 Rose-Marie Ejderholm, som bor i Hornstull, går inte ut i Tantolunden på kvällen. "Det tycker jag är obehagligt, man vet inte vad som skulle hända."
Rose-Marie Ejderholm, som bor i Hornstull, går inte ut i Tantolunden på kvällen. "Det tycker jag är obehagligt, man vet inte vad som skulle hända."
Det är inte bara grannar till Tantolunden som har fått nog av kriminalitet och stök. Liberalerna kräver nu krafttag för att stoppa narkotikaförsäljningen. Polisen kontrar med en ny knarkgrupp.

Tantolunden är Södermalms största park och rekreationsområde – och lockar allt från leksugna barnfamiljer till festande gäng och skumma typer. En granne till parken som tröttnat på otryggheten och skickat ett medborgarförslag om att begränsa alkoholdrickandet i parken

”Utelivet runt vår fastighet har under åren blivit allt livligare, vilket innebär att vi nu har öppen narkotikaförsäljning och langning av sprit inom fem meter från fastigheten”, skrev söderbon i förslaget.

Även Liberalerna på Södermalm, Erik Jahn och Ann-Lie Efvén, tycker att det borde göras något för att stoppa buset i parken.

”För att undvika att Tanto under lång framöver behöver dras med otrygghet, alkohollangning, narkotikapåverkade människor och den övriga brottsligheten som narkotikahandel kan föra med sig är vår förhoppning att polisen kan prioritera området långsiktigt”, skriver Liberalerna i en skrivelse till stadsdelsnämnden.

Och kanske kan det snart bli bättring. Annika Ljung är sedan en månad tillbaka chef för en ny narkotikagrupp på Södermalm. Målet med gruppen är att jobba mot knarket på offentliga platser, som i Tantolunden.

– Mycket handlar om att öka synligheten och närvaron. Vi ska vara aktivt vara ute och jobba. Söka upp platser där det finns en problematik, säger hon.
Ännu finns inga kvantitativa mål för gruppen. Men ett fokus ligger också på att samarbeta med socialtjänsten,

– För att få missbrukare till ett bättre liv, säger hon.

Mer trygghet låter bra, tycker Rose-Marie Ejderholm, som bor i Hornstull.

– Jag skulle absolut inte vilja gå ut här på kvällen. Det tycker jag är obehagligt, man vet inte vad som skulle hända. Men såhär på dagen går det bra. Tanto är annars ett trevligt område.

Södermalms stadsdelsnämnd ska nu ta ställning till om alkoholdrickandet i parken ska begränsas eller inte.

Det är även problem med stök och knarkhandel på Katarina kyrkogård.