ANNONS

Vill ha monument för att hedra offer

Medborgarförslaget om ett monument som hedrar offren för Armeniska folkmordet 1915 får ett ”nja” av kommunstyrelsen. Därmed är frågan tillbaka på ruta ett igen.
ANNONS

– Folkmordet är fortfarande ett blödande sår som påverkar oss oerhört mycket. Ett monument där man kan samlas är ett jätteviktigt steg för att såren ska kunna läka, säger Fehmi Barkarmo, ordförande i Seyfo center (Seyfo betyder svärd och är det assyriska namnet på morden).

När Barkarmo i höstas skickade in ett medborgarförslag om att kommunen borde uppföra eller upplåta plats för ett monument tog debatten, som rasade mellan 2007 och 2010, ny fart.

Ett 50-tal brev har kommit in till kommunfullmäktiges politiker. Många med turkisk bakgrund uppfattar ett monument som en bestraffning och något som riskerar att skapa ökad splittring.

Alby Turkiska ungdomsförening menar till exempel att man kommer att utmålas som banditer och barbarer, och är orolig för att ett monument ska skapa konflikter mellan grupperna.

Blir det något monument lär det dröja. Kommunstyrelsen svarar nu ”nja” på medborgarförslaget. Att bygga ett monument själva räknas som utrikespolitik och det ska inte kommuner syssla med. Däremot skulle man kunna upplåta mark, men då måste Seyfo center in med en ny, mycket tydligare, ansökan.

– Vill de bekosta och sköta ett minnesmärke själva så är vi positiva till en prövning om det finns lämplig mark. Då får de komma in med en mer detaljerad ansökan med detaljer om höjd, kostnad och ansvar, säger Jens Sjöström (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Enligt Fehmi Barkarmo är intresset stort från assyrier i hela landet för att hjälpa till att finansiera ett monument för att hedra offren.

Fakta

En miljon kristna mördades

Mellan 1915 och 1916 beräknas omkring en miljon kristna armenier och hundratusentals assyrier, syrianer och kaldéer ha mördats i Osmanska Turkiet.

Det Osmanska riket tömdes i stort sett på kristna.

Källa: Forum för levande historia