Vill ha rödljus vid skolan

Elias Ornbrant Wik och Julia Nyström författade brevet med klass 2A:s idé om att sätta upp ett rödljus vid övergångsstället.
Elias Ornbrant Wik och Julia Nyström författade brevet med klass 2A:s idé om att sätta upp ett rödljus vid övergångsstället.
Klass 2A på Sickla skola har skrivit ett brev till Nacka kommun om att de vill ha ett rödljus vid övergångsstället på Gillevägen. Nu väntar eleverna på svar från kommunen.

Klass 2A på Sickla skola arbetade tidigare i höstas med trafiksäkerhet. Klassen gick en promenad runt Sickla och pratade bland annat om hur man ska uppträda i trafiken och hur det är att gå till skolan på morgonen.

– När vi pratat om vilka platser som var trafikfarliga, var det en elev som tyckte att det skulle vara bra med ett trafikljus här, för då skulle man känna sig ännu säkrare, säger Emma Eurén, klassföreståndare.

Därefter bestämde sig klassen för att skriva ett brev till kommunen med idén.

– Det var dels för att berätta för Nacka kommun vad klassen kommit fram till, dels för att eleverna ska veta att man kan vara med och påverka även som barn, säger Emma Eurén.

I brevet till kommunen berättar klassen att de vill ha ett övergångsställe med trafikljus vid busshållplatsen. Klassen skriver att det skulle bli lättare för vuxna att jobba längre, eftersom fler barn då kan gå hem själva.

När klassen träffar Lokaltidningen Mitt i och med egna ord berättar om hur de upplever trafiken utanför skolan är det många olika berättelser. Vissa går med sina föräldrar, andra tar vägar där de inte behöver gå över det aktuella övergångsstället. Alla är medvetna om att bilarna kan vara farliga och att man inte alltid kan lita på att de stannar.

– I morse var det några som inte stannade, trots att vi höll på att gå över övergångsstället, säger Gry Kennedy.

Julia Nyström och Elias Ornbrant Wik, som skrev brevet till kommunen, tycker att det var roligt och hoppas att man lyssnar på klassens förslag.

– Om det inte blir något rödljus så skulle jag bli lite grann besviken – men inte så att tårarna faller, säger Elias Ornbrant Wik.

Klassen väntar nu med spänning på om kommunen kommer att svara.

– Om de inte svarar så kommer vi att skriva ett brev till, säger Victor Kramer och får medhåll av klasskamraterna.

Emilie Lindberg, trafikplanerare på Nacka kommun, är den som fått brevet på sitt bord.

Flera föräldrar har under de senaste åren hört av sig till Nacka kommun om den upplevda otrygga trafiksituationen på Gillevägen. En åtgärd som kommunen tidigare gjort är att sätta upp varningslampor som blinkar när någon vill gå över ett övergångsställe vid skolan, berättar hon.

Det finns också nya planer på att utreda trafiksituationen i området.

Att skolklasser och barn hör av sig till kommunen händer enligt henne, men helt vanligt är det inte.

– Vi ska så klart svara klassen, men jag kommer troligen att behöva höra av mig först för att reda ut vilket övergångsställe vi pratar om, säger Emilie Lindberg.