ANNONS

C vill ha trygghetsråd

När Lidingömannen härjade på ön 2013 informerade polisen allmänheten på stormöten.
När Lidingömannen härjade på ön 2013 informerade polisen allmänheten på stormöten.
Bara några veckor efter att polis och kommun börjat arbeta för trygghet föreslår C ytterligare åtgärder.
– Vi vill ha en struktur för att sätta trygghetsfrågorna i fokus, säger gruppledare Patrik Buddgård (C).
ANNONS

Trots en relativt låg brottslighet, känner sig många otrygga på Lidingö. För några veckor sedan kom polisen och Lidingö stad överens om att samverka för att bland annat minska inbrott och öka den upplevda tryggheten.

– Som vi ser det har polisen inte klarat av de brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärderna som vi tycker behövs. Då måste kommunen ta ansvar, säger Patrik Buddgård.

Vill anställa fältassistenter

Centerpartiet på ön har lämnat in en motion om att skapa ett trygghetsråd med en säkerhetschef, brottsförebyggare och fältassistenter.

– Vi vill ha fältassistenter som kan skapa relationer med unga. I dag finns bara säkerhetsbolaget, säger Patrik Buddgård.

I motionen skriver Centerpartiet att droganvändningen bland unga är bland de högsta i hela Stockholm, att antalet inbrott är näst högst i länet och att många, framför allt kvinnor, känner sig otrygga när de rör sig utomhus på kvällarna.

Lidingö är rent statistisk en trygg plats, behövs de här åtgärderna?

– Det finns ju fortfarande de här problemen som vi har pekat ut. Även om det förhållandevis inte är så stort som till exempel Malmö, så är det ändå en otrygghet för Lidingöborna.

”Det är inga stora pengar”

Det är också viktigt att agera innan problemen blir för stora, säger Patrik Buddgård.

– Vi vill inte komma till det stadiet när det blir otryggt.

ANNONS

Centerpartiet har inte gjort någon kostnadsberäkning för sitt förslag.

– Men mycket av det som behövs finns på plats redan. Det är fältassistenter och lite administration som man måste lägga till resurser för. Det är inga stora pengar, säger Patrik Buddgård.

 

LÄS MER: