De vill få liv på Havsbadets torg

jan holm yvonne malmsjö lisa holm jan malmsjö vid Årstafruns diversehandel
Jan Holm, Yvonne Malmström, Lisa Holm och Jan Malmström vid Årstafruns diversehandel.
Invigningen bjöd både på kaffe och hembakta kakor.
Invigningen bjöd både på kaffe och hembakta kakor.
Kuriosa.
Kuriosa.
I helgen var det premiär för en ny butik på torget vid Årsta Havsbad, butiksägarna hoppas att det ska bli början på ett mer levande torg.

På ett vanligtvis närmast dött torg vid Årsta Havsbad är det livligare än vanligt. Det är ”Årstafruarna” som har öppnat upp en kuriosa- och nostalgibutik.

– Vi har ett intresse av gamla vackra ting och vill få torget att leva igen, berättar en av de fyra butiksägarna, Lisa Holm, på lördagens invigning som efter bara ett par timmar lockade ett 70-tal besökare.

– Tidigare fanns det allt i från fotograf till korgmakare, slakteri, lanthandel och fiskhandlare här på torget, vi vill få liv igen. Efter att vi fått vatten och avlopp hit ut också så flyttar allt fler hit permanent, berättar Lisa.

Från idé till verklighet

Butiken ”Årstafruns diversehandel” drivs av paren Lisa och Jan Holm samt Yvonne och Jan Malmström. De har bott vid Årsta Havsbad i närmare tio år och idén om en butik fick de för två år sedan, men mest på skoj.

– Det var först när vi frågade om vi kunde få hyra lokalen i höstas som det blev verkligt, säger Yvonne.

I huset som de hyr en del av har det tidigare funnits både postkontor och brödbutik, precis utanför var det en bensinstation. Men under senare år har det hyrts ut som bostäder.

– Resten av huset är fortfarande bostäder, men vi fick chansen att varsamt renovera den här delen för att öppna butik.

Om Årstafruns diversehandel kommer att få torget att blomstra igen får tiden utvisa, men baserat på en solig vinterlördag i februari så är det en god början.

diversehandel2

Postkontor, bensinstation och brödbutik. På torget vid Årsta Havsbad har det genom tiden funnits en mängd aktörer.

Läs fler Haningenyheter:

De hyllas för sitt företagande

Nu ska buskörningen bort