Min lokala hjälte

Vill hjälpa till med trygghet för unga

Det ideella nätverket Jourpolarna har haft många kontakter med ungdomar sedan starten i höstas.

Men deras invit till samarbete med kommunen har inte tagits emot.

– Vi vill bara samarbeta och göra det bästa för ungdomarna. Inte ha en tuppfäktning på torget. Vi har ett stort hjärta för Vallentuna och efterfrågan på oss är stor, säger Jesper Lindau.

Han menar att kommunen inte tagit emot den utsträckta hand som Jourpolarna erbjudit i form av sitt stora kontaktnät bland ungdomar.

För några veckor sedan skickade Jourpolarna ett mejl till kommunen där de erbjöd sig att samarbeta med kommunen, närpolisen och andra aktörer som jobbar för tryggheten för unga i Vallentuna.

I svaret, undertecknat av fritidschefen Mats Lennerthson, står det att ett stort förebyggande och operativt arbete redan finns. Ideellt engagemang välkomnas men kommunen har anställt en trygghetssamordnare som tillträder i mars.

– Vi stänger inga dörrar men vi har inte behov av någon funktion som ”spindeln i nätet”, säger Thomas Lindberg, chef för fältverksamheten på Vallentuna kommun.

Jourpolarna består av Jesper och Caroline Lindau. Båda har tidigare arbetat med ungdomsfrågor i Vallentuna kommun.

– Men trots att vi har slutat har ungdomar fortsatt att söka sig till oss, säger Jesper Lindau.

Det blev starten för det ideella nätverket Jourpolarna som började i november förra året. Först som en chatt och sedan en Facebooksida. Snabbt fick sidan över 300 gilla-markeringar och på chatten har Jesper och Caroline kontakt med runt 50 ungdomar.

– Vi vet väldigt mycket om situationen i Vallentuna eftersom många ungdomar fortfarande vill prata med oss, säger Jesper Lindau.

Fakta

Tryggt men otryggt

I december visade Sveriges kommuner och landsting (SKL) att Vallentuna är landets åttonde tryggaste och Stockholms läns näst tryggaste kommun.

Trots det upplever, framförallt ungdomar, att det att otryggt att vistas ute och efterfrågar fler vuxna ute, enligt Jourpolarna.