Vem vill du hylla på kvinnodagen?

Anna König Jerlmyr, Ebba Östlin, Emma Feldman och Hanna Bocander.
Anna König Jerlmyr (M), Ebba Östlin (S), Emma Feldman (M)och Hanna Bocander (M).
Kvinnorna i den politisk toppen i länet hyllar Ragnhild Stordalen, Magda Gad och Michelle Obama - men också en och annan mamma.

I elva av länets 26 kommuner sitter det en kvinna som kommunstyrelsens ordförande. Här lyfter de fram kvinnor som de vill hylla i dag på internationella kvinnodagen.

Vem vill du hylla i dag på internationella kvinnodagen?

Malin Forsbrand (C), 46 år, Vaxholm
Min mamma Mona-Lisa­ Svensson och Karin­ Söder­. Min mamma för att hon så tydligt stod upp för sig själv, sin yrkes­stolthet och att hon vägrade bli titulerad­ som enbart någons fru. Karin Söder för att hon bröt ny mark inom politiken­ för kvinnor, som Sveriges första kvinna som partiledare och utrikesminister.
Hanna Bocander (M), 38 år, Danderyd
Min mamma Helén Hultman och min svärmor Charlotte Bocander Engdahl, för att de båda är starka och självständiga kvinnor som inspirerar mig.
Meeri Wasberg (S), 45 år, Haninge
Fredrika Bremer – en internationellt­ erkänd förkämpe för kvinnors rätt till bland annat utbildning och för sitt engagemang i freds­frågan.
Boel Godner (S), 52 år, Södertälje
Jag vill hylla Michelle Obama som alltid på ett lugnt och elegant sätt beskriver att ökad jämställdhet i världen är fullt möjlig.
Ebba Östlin (S), 48 år, Botkyrka
Jag skulle vilja hylla alla ensamstående mammor­ som läser läxor, fixar matsäckar och får världen att fungera, oftast­ på en mycket lägre­ lön än deras motsvarande manliga diton.
Anna König Jerlmyr (M), 40 år, Stockholm
Gunhild Stordalen. Hennes brinnande engagemang­ för klimat­-, mat- och hälso­frågorna inspirerar.
Deshira Flankör (M), 40 år, Värmdö
Magda Gad för hennes­ fantastiska mod att belysa de omänskliga förhållanden som många kvinnor lever i. Hennes journalistik ger perspektiv och förhoppningsvis medvetenhet om kulturella skillnader som är direkt­ kvinnofientliga.
Emma Feldman (M), 41 år, Järfälla
Min mamma Lena Feldman, en lärare och företagare som är tuff, envis och bestämd, men samtidigt otroligt omtänksam.
Anita Mattsson (S), 50 år, Tyresö
Marie Linder för att hon har en tydlig ideo­logisk kompassnål, fattar kloka beslut och dessutom är hon väldigt trevlig. Om jag står inför ett knivigt avgörande ringer jag gärna henne för ett gott råd.
Parisa Liljestrand (M), 35 år, Vallentuna
Min mamma Parvin Jadidie, hon är den starkaste kvinna jag vet och den som format mig att aldrig fundera över kön, ålder, etnicitet eller­ sexuell läggning som hinder i tillvaron. Det som skapar en individ är ens inre driv, det har hon lärt mig.
Michaela Fletcher (M), 53 år, Österåker
Magda Gad. Hon är en orädd journalist med skarpt intellekt som är glasklar i sin rapportering som lyfter kvinnors­ utsatta ställning i Afghani­stan och Mellanöstern.