ANNONS

”Vill inte bli karaokenörd”

Frans Walfridsson, 17, är nöjd med sin toppsexplacering i Idol. "Jag tyckte själv att jag avslutade med mitt bästa framträdande i hela tävlingen. Räcker inte det är det inte mycket man kan göra."
Frans Walfridsson, 17, är nöjd med sin toppsexplacering i Idol. "Jag tyckte själv att jag avslutade med mitt bästa framträdande i hela tävlingen. Räcker inte det är det inte mycket man kan göra."
Frans Walfridsson, 17, har fått lämna Idol – men tycker att han gjort dubbla vinster.

– Jag fick vara med om ett äventyr, och jag har lärt känna Anso, säger han till Mitt i Tyresö.
ANNONS

17-åringen från Krusboda tar emot i familjens stora radhus. Där bor han med sin mamma, pappa och de två bröderna Arvid, 14 och Hugo, 10.

Vår förhoppning om att få kika in i Frans, eller Frasse som många kallar honom, pojkrum på övervåningen går dock snabbt i kras.

– Det går inte. Det är alldeles för stökigt, säger han bestämt och börjar i stället plocka undan tomma mjölkkartonger från köksbordet för att vi ska kunna sitta där.

Något av det första Frans Walfridsson gjorde när han för drygt en vecka sedan fick lämna TV4:s musiktävling var att spela innebandy – något han längtat efter under tiden i Idolbubblan.

Men han har också hunnit skaffa sig en praktikplats på en mindre produktionsfirma där han nu får hjälpa till med bakgrundsång, gå ut med hundar, koka kaffe och handla mat.

– Jag har lite svårt för att vara sysslolös och jag vet ju inte än om jag kan få hoppa in i klassen som jag startade i på Värmdö gymnasium, så jag fixade det här lite snabbt, berättar han.

Som 17-åring tillhör han generationen som följt Idol sedan starten, och då och då fantiserat om att det skulle vara kul att vara med. Därför tycker han att det nästan varit ett overkligt äventyr att vecka efter vecka få stå på scen i direktsändning och tävla mot andra sångtalanger.

– Ibland kändes det som om det inte var jag som gjorde allt det där, som att det var en annan person. Det var lite för stort och lite för sjukt för att vara sant, säger han.

Sina egna framträdanden har han knappt tittat på, säger han. Bara de när han själv tycker att det gick dåligt, och när han fick mycket kritik av juryn, har han granskat minutiöst.

ANNONS

– Man vill ju lära sig av sina fel, så att man blir bättre. Det är ju vi själva som lägger upp hela våra framträdanden.

Lite överraskande får vi höra att den coachning man får handlar om ungefär en timme per vecka hos en sångpedagog och scenexpert. Sedan kan deltagarna få hjälp med stylingen och få lite tips från en koreograf, om de vill. Resten av veckan går åt till att göra kortare inspelningar och att på egen hand fila på låt och framträdande.

Så här i efterhand tycker Frans att det varit en fantastisk resa på många sätt. Dels för att han har fått vara med om så mycket, men också för att han och idoldeltagaren Anna-Sofia Monroy blivit ett par.

– Det hände efter att hon åkte ut. Det kom liksom smygande. Men det är synd att vi bor så långt ifrån varandra. Hon bor ju i Luleå. Det är ju inte direkt så att man kan knacka på dörren, säger han.

Som Krusbodabo har Frans Walfridsson gått i Krusboda skola och Dalskolan, men när han valde idrottsprofil blev det i stället först Forellskolan, och efter att den stängts – nya Nyboda skola. Nu hoppas han kunna återta sin plats på Värmdö gymnasiums ekonomiprogram utan att behöva gå om ett år.

– Fast jag hoppas ju också på en musikkarriär någon gång i framtiden. Men då måste jag först ha egna låtar. Annars blir man någon slags Karaokenörd.

Ska inte du och Anna Sofia slå er ihop och göra er egen musik?

– Jag och Anna-Sofia har pratat lite om det, men mest på skoj. Men man vet aldrig, det kanske händer i framtiden, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.