ANNONS

Alla vill läsa Nobelpristagaren

Kazuo Ishiguro vann årets Nobelpris i litteratur. Foto: Jane Brown
Kazuo Ishiguro vann årets Nobelpris i litteratur. Foto: Jane Brown
Redan en halvtimme efter att Svenska akademin annonserat att Kazuo Ishiguro får årets Nobelpris i litteratur, så var de flesta av titlarna på Sundbybergs bibliotek utlånade. På Solnas bibliotek rusade man ut och köpte ett par extra pocketböcker.
ANNONS

– Folk slänger sig på telefonerna och datorerna och bokar. Det brukar vara rusning när priset tillkännages, säger Monica Jansson, bibliotikarie på Sundbybergs bibliotek.

Dagen till ära hade en storbildsskärm satts upp på biblioteket för att besökarna skulle kunna följa tillkännagivelsen live. Redan en halvtimme efter att motiveringen lästs upp så var de flesta av bibliotekets 10 titlar utlånade.

Solna bibliotek hade även de tv:n i gång vid klockan 13 där ett 20-tal besökare spänt väntade på nomineringen. I hyllorna fanns vid 14.30 ett par böcker kvar av Ishiguro.

– Vi hade en personal som stod på bokhandeln med radion i gång och knep ett par pocketar som vi köpte in till biblioteket, det gör vi alltid, säger Kicki Backman, bibliotikarie på biblioteket på Solna centrum.

Monica Jansson har läst Återstoden av dagen, ett av Ishiguros mest kända verk, för länge sen och tänker nu att hon ska läsa någon ny titel.

– Jag tyckte om den. Det är lite samma självbehärskning i både det japanska och det engelska, säger hon.

För Kazuo Ishiguro har en fot i varje kultur. Han föddes i Japan 1954 men kom till England som femåring.

Svenska akademins nominering till varför de ger Kazuo Ishiguro priset lyder:

”Som i romaner med en stark känslomässig verkan har blottat avgrunden under vår skenbara hemhörighet i världen” 

ANNONS

Kazuo Ishiguro har skrivit flera romaner, bland andra Berg i fjärran (1982), belönad med Winifred Holtby Prize, Konstnär i den flytande världen (1986), vinnare av Whitbreadpriset och nominerad till Bookerpriset, Återstoden av dagen (1989), vinnare av Bookerpriset och Never let me go (2005). Efter tio års uppehåll kom 2015 romanen Begravd jätte.Ishiguros böcker har översatts till mer än tjugo språk. Återstoden av dagen blev en internationell bestseller och en prisbelönt film med Anthony Hopkins och Emma Thompson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.