Järfälla kan få rullande fritidsgård

Skolbussar är en vanlig syn på vägarna men nästa år kan en mobil fritidsgård i form av en buss komma att köra runt i Järfälla.
Skolbussar är en vanlig syn på vägarna men nästa år kan en mobil fritidsgård i form av en buss komma att köra runt i Järfälla.
Till våren kan en mobil fritidsgård bli verklighet i Järfälla. Nästa vecka ska beslutet tas vid kultur-, demokrati och fritidsnämndens möte.
Tanken är att fritidsgårdarna ska komma till ungdomarna istället för tvärtom.

Förslaget är att tre miljoner kronor ska satsas från och med nästa år för att kunna ha en mobil fritidsgård och för att få mer personal till fritidsgårdarna.

Enligt Mika Metso (S), ordförande för nämnden, innebär en mobil fritidsgård att kommunen har en buss som kör runt till olika platser i Järfälla för att möta upp ungdomarna.

– Till exempel i Jakobsbergs centrum. De åker runt för att erbjuda och hitta en meningsfull aktivitet åt ungdomarna eller rekommenderar andra aktiviteter i området, säger han.

Enligt honom ska den mobila fritidsgården vara på plats där det händer. Oavsett om det är under vintern eller på sommaren.

– Ungdomar är väldigt rörliga, de stannar inte på en och samma plats. Vi från kommunen ska finnas där de unga finns. Vi ska inte sitta inlåsta i hus där ungdomarna inte hittar oss.

Behövs det en mobil fritidsgård i Järfälla? Det finns bra kommunikationer och kommunen är inte utspridd i olika tätorter.

– Jag ställde samma fråga när vi började diskutera det. Personalen på fritidsgården påpekade att ungdomar är väldigt rörliga och inte vill sitta inne.

Bland annat menar han att det vore bra om fritidsgården kan vara med vid Kallhällsbadet under sommaren eller vid Kallhällsängen.

– Det blir allt mer utmanande att konkurrera med ungdomarnas tid. De vill lätt hitta bra aktiviteter, det gäller att söka upp dem också.

Mika Metso ger exempel på aktiviteter som skulle kunna anordnas: volleybollturnering och kubbtävlingar.

– Men det är nog farligt att jag som politiker ska säga vad de gillar att göra.

Mötet hålls den 6 december och om beslutet går igenom ska den mobila fritidsgården först användas på försök.