ANNONS

Vill byta namn på KD – till Medmänniska

Simon Olsson (KD) vill att partiets politik ska bli tydligare med ett nytt namn.
Simon Olsson (KD) vill att partiets politik ska bli tydligare med ett nytt namn.
Kristdemokraternas ordförande i Sollentuna vill att partiet ska byta namn för att undvika missförstånd.
Imorgon ska lokalföreningen ta ställning till hans förslag: "Medmänniska".
– Just medmänsklighet är en väldigt central del av vad KD står för, säger Simon Olsson.
ANNONS

”Jag kan inte rösta på Kristdemokraterna för jag är inte kristen.”

Det är en av många invändningar som KD-företrädare stöter på i sitt arbete, berättar Simon Olsson, ordförande i Kristdemokraterna i Sollentuna.

Han menar att det finns många missuppfattningar om Kristdemokraterna och deras politik – och att själva namnet är en av orsakerna.

– Kristdemokraternas politik bygger på en kristen värdegrund, men KD är inte ett kristet parti, eller ens ett religiöst parti, säger Simon Olsson.

Distinktionen är viktig, speciellt i ett land som Sverige som är ett av världens mest sekulariserade, menar han.

– Det finns tendenser till att se religion som något suspekt, och det kan ge oss en väldig uppförsbacke, säger Simon Olsson.

Däremot vill han inte tona ner kristdemokratiska ideologin – en ideologi som han menar har hamnat i skymundan.

– I skolan får eleverna undervisning om liberalism, konservatism och socialism – men inte om kristdemokratin som också är en egen ideströmning. Det är en stor rörelse internationell, se bara på Angela Merkels kristdemokratiska parti i Tyskland, de är statsbärande, säger han.

I en motion som ska tas upp på Kristdemokraternas riksting i höst föreslår Simon Olsson därför att partiet ska göra en utredning om ett namnbyte. I motionen skickar han också med ett konkret förslag för partistyrelsen att beakta: Medmänniska.

ANNONS

– Just medmänsklighet och solidaritet är en väldigt central del av vad KD står för. Sedan är jag inte låst vid just det namnet, det är bara ett förslag. Det jag tycker är viktigt är att vi ska utreda noggrant om vilket namn som är det mest lämpliga för partiet, säger Simon Olsson.

Kristdemokraterna har under lång tid brottats med ett kärvt opinionsläge, och ofta landat på fel sida om fyraprocentsgränsen.

Succévalen 1998 och 2002, då partiet blev Sveriges fjärde största parti med som mest 11,77 procent av rösterna, tycks avlägsna.

– Vi behöver ett lyft i opinionen för att vara säkra på att vara kvar i riksdagen, säger Simon Olsson.

Ett eventuellt namnbyte är dock inget som hinner genomföras innan nästa valrörelse. Däremot är det hög tid att börja utreda det redan nu, menar Simon Olsson.

– Vi kommer sannolikt att gå till val som Kristdemokraterna 2018, säger han.

Imorgon ska Kristdemokraternas partiavdelning i Sollentuna ta upp Simon Olssons motion på sitt årsmöte. Gruppledaren Magnus Ramstrand har förståelse för resonemanget, men är tveksam till om ett namnbyte är rätt väg att gå.

– Det finns fördomar kring KD, bland annat att partiet bara är för kristna, att vi är homofober och emot abort. Men vår politik har förändrats väldigt mycket och jag tror att vi ska fortsätta det arbetet med självförtroende. Vi har pratat jättelänge om att vi ställer upp för en human abortpolitik och att vi värnar om familjen – oavsett hur den ser ut, säger Magnus Ramstrand.

Han ser en risk för att partiet kan förlora mer än vad man vinner på ett namnbyte.

– Vi har ett inarbetat namn som har stort förtroende i frågor om medmänsklighet och solidaritet. Att helt lämna det namnet kan bidra till att partiets varumärke istället försvagas, säger Magnus Ramstrand.