(MP) vill att Nordsydlinjen stannar

Nordsydlinjen lockade 14 400 resenärer i sommar.
Nordsydlinjen lockade 14 400 resenärer i sommar. Fler än någonsin under försöksåren.
Rekordmånga reste med Nordsydlinjen i sommar. Nu vill Miljöpartiet att den stannar för alltid - för skärgårdens skull.
– Näringsidkarna behöver få ett snabbt besked, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting.

14 400 personer åkte Nordsydlinjen från Norrtälje i Norr till Nynäshamn i söder i sommar. Den nya sträckningen, större båtar och utökad servering tros vara det som fått upp siffrorna. 

Viktigt för skärgårdsnäringen

I höst fattar politikerna beslut om linjen, som körts på prov tre somrar i rad, ska bli permanent. Men redan nu flaggar flera partier för att Nordsydlinjen är här för att stanna – för skärgårdens skull.
– Jag förutsätter att Centerpartiet snabbt fattar beslut om att permanenta linjen och inte drar det här i långbänk. Det skulle vara att ställa till det för besöksnäringen i skärgården. Näringsidkarna behöver få ett snabbt besked för att våga satsa ytterligare även nästa år, säger Tomas Eriksson (MP) gruppledare i Stockholms läns landsting.

”Först krävs fakta på bordet”

Under torsdagen meddelade skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming att också han vill att linjen ska bli permanent.
– För mig som centerpartist och initiativtagare till linjen så råder det ingen tvekan om vad jag tycker om dess permanentning. Men det är viktigt att vi tar rimliga och ansvarsfulla beslut om våra skattepengar och då måste vi ha alla fakta på bordet innan vi bestämmer oss, säger Gustav Hemming (C).