ANNONS

Fi vill ta från pojkar och ge till tjejer

Anna Rantala Bonnier, FI, intervjuas av Mitt i Stockholms reporter Kristian Lönner för Stockholmspoddens valspecial – anställningsintervjun
Anna Rantala Bonnier frågas ut under Anställningsintervjun.
Feministiskt initiativ går till val på en kvinnomiljard.
Samtidigt har partiet, som har jämställdhet som sin viktigaste fråga, den minst jämställda vallistan.
– Vi vill omfördela skattepengarna och satsa mer på kvinnor och tjejer, säger partiets toppkandidat Anna Rantala Bonnier.
ANNONS

Feministiskt initiativ kom in i Stockholms stadshus för första gången 2014 då partiet fick tre mandat. Partiet menar att man gjort skillnad i jämställdhetsarbetet.

– När Fi kom in i Stockholms stadshus började vi räkna på vem som fick ta del av skattepengarna. Vi såg att det var mycket mer män och pojkar som fick ta del av resurserna.

Lovar kvinnomiljard

Fi går i den här valrörelsen fram med förslaget om en särskild kvinnomiljard.

– Jag vill att Stockholm ska satsa mer på kvinnor och barn på alla nivåer. Vi har tredubblat satsningen på kvinnojourer, ökat det uppsökande arbetet mot nyanlända kvinnor och satsat på mötesplatser för unga tjejer.

En miljard är mycket pengar. Var får ni alla pengar ifrån?

– Vi vill omfördela väldigt mycket. Vi ser att det satsats mer på män och pojkar än på tjejer och kvinnor och det kan vi göra någonting åt. Sen vill vi satsa mer på det här än andra stora projekt som exempelvis OS.

ANNONS

Minst jämställd vallista

Samtidigt som FI har jämställdhet som sin viktigaste fråga har partiet den minst jämställda vallistan – 19 kvinnliga kandidater och sex män.

– Vi ser ju att våra listor speglar våra medlemmar. Vi har fler medlemmar och väljare bland kvinnor men vi ser också att vi ökar bland män, säger Anna Rantala Bonnier.

Du tycker inte det här är ett problem för er?

– Jag tror det finns andra partier som väger upp genom att ha en övervägande del män på listorna och jag tycker det är bra att Feministiskt initiativ har många kvinnor på ledande positioner men också personer som är födda utanför Sverige.


Lyssna på hela intervjun i Podcaster eller här:

I Stockholmspodden hör du också Anna Rantala Bonnier om:

– Vad som fick henne att bli feminist

– Hur hedersvåldet kan bekämpas

– Att växa upp i en av Sveriges mest inflytelserika familjer

ANNONS