Vill hjälpa flyktingar – bildar DuoJa

På tisdagen presenterades idén för Tyresöborna i Bollmoradalens kyrka.
På tisdagen presenterades idén för Tyresöborna i Bollmoradalens kyrka.
Annika Alfsdotter
Annika Alfsdotter, enhetschef Tyresö församling.
För ett år sedan arbetade en mängd volontärer för att hjälpa flyktingar i evakueringsboendet vid Kvarnhjulet.
Nu vill Tyresö församling och Rädda barnens lokalförening ta tillvara på engagemanget igen – och bildar DuoJa.

– Det här är gemensam dröm vi har haft. Det finns ett oroligt positivt engagemang bland människor i Tyresö som vi vill bygga på, säger Lena Hallberg, ordförande för Rädda barnens lokalförening i Tyresö.

Rädda barnen och Tyresö församling organiserade volontärer var för sig under förra årets flyktingkris. Nu vill de göra gemensam sak genom initiativet DuoJa. De beskriver det som ett arbete med syftet att samla goda krafter i Tyresö för det ”fortsatta engagemanget som kan skapa bra integrationsmöjligheter i lokalsamhället och ge stöd till behövande”.

I tisdags presenteras idén för Tyresöborna i Bollmoradalens kyrka i Tyresö centrum. Ett 40-50-tal personer kom dit.

Även om evakueringsboendet är stängt finns det ett minst lika stort behov av volontärer i dag, konstaterar Annika Alfsdotter, enhetschef för Tyresö församling.

– Det som händer i världen påverkar oss och vår verklighet. Det är inte längre någonting vi kan komma ifrån genom att byta kanal. Min erfarenhet, sedan förra året, är att det finns så många människor som vill hjälpa till. Huvudfokus kommer att ligga på vad vi kan göra för det lokala samhällets välbefinnande, säger hon.

Vilket slags volontärarbete det handlar om är för tidigt att säga.

– Vi vet inte riktigt än. Vi hoppas kunna utkristallisera vilka behov som faktiskt finns genom intervjuer, säger Annika Alfsdotter.

Lena Hallberg tar tänkbara exempel som kontakt med myndigheter, läxhjälp, lära ut att cykla eller spela gitarr – eller vara en kompis att promenera med.

– Vi vill få människor som känner att de vill ge av sin tid möjlighet att göra det, säger Lena Hallberg.