S vill satsa mer på skolan

S vill satsa på bättre skolmiljö i Nackas skolor.
S vill satsa på bättre skolmiljö i Nackas skolor.
På tisdagen startade nackasossarnas höstkampanj där man lagt fram en skuggbudget med fokus på skolan. Nacka kommun har tappat placering i lärarförbundets rankning om bästa skolkommun och det vill oppositionen ändra på.

Socialdemokraterna vill att Nackas skolor ska ge alla elever chansen att lyckas och känna framtidstro. De vill därför att skolledare, lärare och pedagoger ska få bättre förutsättningar.

– Självklart siktar vi högt. Vi vill att framtidens nobelpristagare ska ha börjat i våra förskolor och skolor, säger Khashayar Farmanbar (S),  kommunalråd i opposition.

Skuggbudet med fokus på fler lärare och bättre studiero 

– Vi satsar på flera lärare för bättre studier och ordning och reda i klassrummen, fler special- och socialpedagoger för att tillgodose alla barns behov. Vi vill att fritidshemmen ska erbjuda läxläsning och kulturaktiviteter tillsammans med kulturskolan, säger Khashayar Farmanbar.

Socialdemokraterna menar att på senare år har skattesänkningar prioriterats före kunskap i skolan, vilket har gått ut över lärare som har ett ökat ohälsotal samt ökat klyftor mellan skolorna.

Nacka är en av de kommuner i Sverige som tappat flest  i ranking 2017  jämförelse med andra kommuner, enligt lärarförbundets rankning om bästa skolkommun.

– Jag är bekymrad över att alliansen i det läge väljer skattesänkningar istället för att satsa på barnen, säger Khashayar Farmanbar.

Men Alliansen menar att under en budgetdebatt i kommunfullmäktige för ett par veckor sedan presenterades ett fakta-PM som lyfte fram flera felaktiga påståenden från Socialdemokraterna, bland annat att ohälsotalet bland lärare tvärtom är lägre i höst jämfört med i fjol.

– Jag är förvånad över att Socialdemokraterna grundar en skolkampanj på felaktiga faktauppgifter, säger Tobias Nässén (M) kommunalråd och ordförande i utbildningsnämden i Nacka.  Socialdemokraterna kritiserar skatten, men faktum är ju att (S) i sin egen budget accepterar årets skattesänkning, säger han.