ANNONS

V vill se sextimmarsdag för socionomer

Vänsterpartiet, skuggbudget
V-budgeten finansieras med en skattehöjning på 70 öre.
I Vänsterpartiets skuggbudget avsätts pengar för att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för socialsekreterare och viss personal inom äldreomsorgen.
ANNONS

Vänsterpartiet tror att en arbetstidsförkortning skulle locka fler socionomer och omsorgspersonal till dessa yrken inom Solna stad.

– Det är en viktig feministisk reform i två kvinnodominerade sektorer med relativt hög sjukfrånvaro. Arbetstidsförkortningen skulle locka fler anställda till staden, minska sjukfrånvaron och stressen och ge nöjdare medarbetare, skriver Vänsterpartiet Solna i ett pressmeddelande.

En annan stor satsning i V:s skuggbudget är på skolan, där de vill lägga 65 miljoner kronor på fler lärare, lärarassistenter, specialpedagoger och fritidspersonal. V vill även att pengarna går till kommunens förskolor för att minska barngruppernas storlek till 6-12 barn för 1 till 3-åringarna och 9–15 barn för 4- och 5-åringar.

Vänsterpartiet vill även höja lönerna för personalen och att barnskötare ska ha möjlighet till att utbilda sig till förskollärare med bibehållen lön under utbildningen.

Budgeten finansieras med en skattehöjning på 70 öre.

– Med en skattesats på 17,82 kr skulle Solna fortsatt ha en av Sveriges lägsta kommunalskatter men verksamheterna skulle få pengarna de behöver, säger Thomas Magnusson, kommunalråd för Vänsterpartiet i Solna.

Fakta

Stora satsningar i V:s skuggbudget:

Solna ska bli Sveriges bästa skolkommun
”65 miljoner mer till barn- och utbildningsnämnden räcker till många fler lärare, lärarassistenter, specialpedagoger och fritidspersonal. Med mer personal, läxhjälp för alla elever och upprustning av lokaler kan Solna närma sig målet att bli Sveriges bästa skolkommun. För förskolorna går pengarna bland annat till att skyndsamt minska barngruppernas storlek till 6–12 barn för 1-3-åringarna, och 9–15 barn för 4- och 5-åringar. Dessutom vill Vänsterpartiet investera i personalen med höjda löner och vidareutbildning för barnskötare till förskollärare med bibehållen lön.”

Bygg 800 klimatsmarta hyresrätter varje år
”Solna är en expansiv kommun där det byggs mycket, men nästan allt som byggs är bostadsrätter. Det vill Vänsterpartiet ändra på. Vänsterpartiet vill bygga 800 klimatsmarta hyresrätter varje år. Vänsterpartiet vill se att Signalisten tar ett större ansvar för att bidra till att förverkliga detta mål, såväl som privata aktörer. Genom bland annat markanvisningstävlingar och samarbeten med mindre byggbolag kan hyrorna pressas ner på nyproducerade hyresrätter.”

Sex timmars arbetsdag
”Vänsterpartiet avsätter pengar för att införa sex timmars arbetsdag med bibehållen lön för socialsekreterare och viss personal inom äldreomsorgen. Det är en viktig feministisk reform i två kvinnodominerade sektorer med relativt hög sjukfrånvaro. Arbetstidsförkortningen skulle locka fler anställda till staden, minska sjukfrånvaron och stressen och ge nöjdare medarbetare.”

Sänk politikerarvodena
”De politiska arvodena i Solna är några av Sveriges högsta. Vänsterpartiet anser att det är problematiskt att politiker som ska representera folket tilldelas oskäligt höga arvoden. Av detta skäl, och för att öka förtroendet hos väljarna, vill Vänsterpartiet att de politiska arvodena sänks.”

Upprustning av cykelvägar och parker
”Vänsterpartiet satsar 12 miljoner mer än alliansen på en ordentlig upprustning av Solnas utemiljöer. Pengarna ska gå till bättre cykelbanor, renare parker, effektivare snöröjning och snabbare lagning av fel i utemiljön.”

En meningsfull fritid både för unga och äldre
”Vänsterpartiet satsar mer än något annat parti på kultur- och fritidsverksamheten. Genom kraftigt sänkta avgifter till kulturskolan, gratis bad för barn, sportotek och sommarkollo för pensionärer garanterar Vänsterpartiet kultur och idrott för alla – oavsett ålder och tjocklek på plånboken.”

Källa: Vänsterpartiet Solna
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.