Min lokala hjälte

Vill skapa en mötesplats bland cyklar

Utökar sin verksamhet och börjar med större rum för att reparera cyklar.
I ett garage nära Mörby centrum ska cykelverksamheten fortsätta att pågå.
Föreningen En utsträckt hand har lyckats hitta ett garage där de kan fortsätta att fixa till fler skänkta cyklar som ska hamna hos nyanlända. Men fler frivilliga behövs fortfarande.

Det är några veckor till innan föreningen kan börja med sitt arbete i lokalen. Först ska den fyllas med den nödvändiga utrustningen och en del cyklar.

– Det är ett litet ben inom vår förening, som kan tänkas blomma ut mer och bli litet större, säger Mårten Thorslund, en av initiativtagarna i föreningen.

En utsträckt hand arbetar med att hjälpa nyanlända i Danderyd och Täby att komma igång med sina nya liv. En del i det är att ge dem cyklar.

Mårten Thorslunds förhoppning är att den nya lokalen kan bli mer än en ideell cykelverkstad.

– Vi vill bygga upp det till ett kompetenscentrum, som kan bli en mötesplats.

Sedan i våras har de reparerat och skänkt vidare ett trettiotal cyklar till nyanlända som kanske inte har råd med ett månadskort hos SL eller inte kan köpa en cykel som kostar några tusenlappar.

Under senhösten och vintern är planen att fortsätta reparera cyklar och Mårten Thorslund hoppas att de lyckats få fram ett femtiotal till våren. Men det behövs fler cyklar och volontärer för att det ska lyckas.

– Vi letar fortfarande efter volontärer. Cyklar behövs men främst folk som kan mecka med dem, säger han.