De vill stoppa våldet med sin låt

Alef Arega och Daniil Tomas har varit många timmar i Torpets musikstudio det senaste året.
Alef Arega och Daniil Tomas har varit många timmar i Torpets musikstudio det senaste året.
Pinelopi Tsakiris, Ulises Bellö och Alef Arega repeterar inför videoinspelningen.
Pinelopi Tsakiris, Ulises Bellö och Alef Arega repeterar inför videoinspelningen.
Det räcker nu, det meningslösa gatuvåldet måste ta slut. Så kände Daniil Tomas och Alef Arega redan innan skjutningarna i Segeltorp i vintras. Så de skrev en låt och gjorde en video. 
– Det är vårt sätt att försöka förändra, säger Daniil Tomas.

Daniil Tomas och Alef Arega jobbar som fritidsledare på Torpets fritidsgård i Segeltorp. Det är ett område som ansetts tryggt, så för många kom skjutningarna i januari som en chock.

– Jag jobbade här på gården när det hände. Så klart att det påverkade ungdomarna som kommer hit. Men låten har egentligen inte med den händelsen att göra, säger Daniil Tomas.

För redan innan skjutningarna mot en restaurang i närheten av fritidsgården och mordet på en 20-årig man vid Vårbyskolan i januari hade han fått nog.

– I dag känner alla någon som känner någon som varit inblandad i våld. Jag är uppvuxen i Rågsved och älskar Rågsved men tyvärr är det inget nytt för mig. För ungdomarna på den här gården som kanske hade en relation till den här personen var det nog det.

Killen som mördades brukade komma till Torpet. Spelade pingis som alla andra. Skötte sig när han var där.

– Men vi kan inte veta så mycket om vad som händer utanför. Men när man jobbar på en fritidsgård och något sådant händer frågar man sig om man kunde ha gjort något annorlunda. Vår låt är ett försök att göra något för att det inte ska fortsätta, säger Alef Arega som pluggar till ungdomspsykolog.

Vi går in i Torpets studio, där de det senaste året tillbringat många timmar på privat tid. Daniil sätter på datorn och Alefs intensiva röst skär genom rummet:

Hur kan ni ser på när de plockar oss en efter en

Dagarna de går det blir inte bättre sen

När vi bor i Sverige är det som vi inte har nåt hem

Innan vi började lyssna varna för att textens början kan upplevas som aggressiv. Men sorgen och smärtan över att våldet får breda ut sig utan att någon verkar bry sig är lika påtagliga.

– Ja, det är sorgligt i början. Frustrerat och sorgset. Allmänt ser det ju mörkt ut i samhället och det som hände i januari gjorde det inte bättre. Men det här projektet har varit ett ljus för oss, säger Daniil Tomas.

För även om musiken är viktig för dem har låten blivit något mer. Gården fick pengar av Huddinge kommun och tack vare det kunde gården hålla öppet under sommarlovets första vecka. Alla Huddinges ungdomar var välkomna och fick vara med och spela in en video till låten. Några andra ungdomar gör en dokumentärfilm om projektet.

– Det ska ju inte vara så här, det tycker inte ungdomarna heller. Vi ville att de skulle vara med och förmedla budskapet i videon. För det är ju deras framtid det handlar om men det meningslösa våldet berör oss alla. Därför är det här projektet så viktigt, det är vårt sätt försöka förändra.

På lördag, den 1 juli, är det skarpt läge. Då ska videon spelas in.