ANNONS

SD och M vill ha tiggeriförbud i Tyresö

tiggeri
En ny dom öppnar upp för kommuner att förbjuda tiggeri.
Moderaterna och Sverigedemokraterna har lämnat in varsin motion om förbud mot tiggeri i Tyresö.

ANNONS

Efter att fått nej i lägre instanser gav Högsta förvaltningsdomstolen i december Vellinge kommun i Skåne rätt att förbjuda tiggeri med hänvisning till ordningslagen.

Sedan den vägledande domen föll har flera kommuner i Stockholms län börjat undersöka möjligheterna till liknande förbud.

Vill helst ha nationellt förbud

Moderaterna i Tyresö vill helst se ett nationellt förbud och att Sverige och EU sätter press på tiggarnas hemländer, men i väntan på det vill partiet ha ett lokalt förbud.

”Förutom krossade människoöden – och den grovt organiserade brottsligheten i sig – innebär tiggeriet en olägenhet för många butiksägare. Även ordningsproblem, sanitära problem, nedskräpning och annan förstörelse förekommer”, skriver Anki Svensson och Peter Freij i Moderaternas motion.

Partiet vill se ett förbud vid Tyresö centrum, Alléplan, Strandtorget, Krusboda torg och Granängstorget – platser som de beskriver som mest utsatta.

”Visserligen löser inte ett förbud fattigdomen. Men det gör inte tiggeri heller. Ännu värre cementerar det utanförskapet”, skriver de.

SD: ”Antalet tiggare har ökat”

Några dagar tidigare lämnade också Sverigedemokraterna in en motion om förbud mot tiggeri, undertecknad Per Carlberg och Anders Wickberg. De skriver att antalet tiggare har ökat i Tyresö på senare år.

”Den fattigdom, vilken ofta är orsaken till tiggeriet, kan och kommer aldrig att avhjälpas genom att just tillåta dessa människor att tigga i Sverige. Tvärt om riskerar tiggeriet att permanenta deras social utsatthet.”, skriver de.

Partiet vill att att kommunen utreder vilka platser som ska få förbud.

ANNONS

Frågan om tiggeriförbud är laddad. Kritiker, som till exempel människorättsorganisationen Amnesty, menar att det är fattigdomen som är kärnan i problemet och att ett förbud riktar udden åt fel håll.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.