ANNONS

Vill tvinga bort skytteklubbar

Järfälla kommun har legat i konflikt med skytteklubbarna under lång tid.
Järfälla kommun har legat i konflikt med skytteklubbarna under lång tid.
Lövsta skjutbana fortsätter att vara en het potatis. Nu vill Järfälla kommun tvinga bort skytteklubbarna - igen.
ANNONS

I decennier har Järfälla kommun legat i konflikt med Bromma jaktskytteklubb och Lövsta skytteförening som båda håller till på Lövsta skjutbana. Banan ligger strax söder om Viksjö, nära kommungränsen till Stockholms stad.

– Placeringen av skjutbanan är inte idealisk. Den tangerar både naturreservatet och bostadsbebyggelse, säger Aphram Melki (C), ordförande i miljö- och bygglovsnämnden.

Genom åren har kommunen på olika sätt försökt tvinga bort skytteklubbarna. Flera gånger de senaste åren har Järfälla inte beviljat bygglov – beslut som överklagats och sedan rivits upp av länsstyrelsen.

LÄS MER: Kommunen fick bakläxa – tvingas bevilja bygglov

På tisdagen klubbade miljö- och bygglovsnämnden ett annat beslut, nämligen att ålägga klubbarna ett försiktighetsmått. I klarspråk innebär det att skytteföreningarna måste se till att en bullernivå på 60 decibel i närliggande grönområdet inte överskrids.

Dyrt att bygga bort buller

– Att bygga bort bullret kommer att vara förknippat med väldigt stora kostnader. Vi hoppas att de på så sätt hellre vill hitta en annan plats, säger Aphram Melki.

Men från Bromma jaktskytteklubbs sida finns det inga planer på att flytta.

– Det här beslutet kommer att överklagas omgående. Järfälla kommun har varit efter oss länge och försökt med näbbar och klor att få bort oss, jag vet inte för vilken gång i ordningen, säger Ulf Granqvist, sekreterare i klubben.

Järfälla kommun är lite tokiga vad gäller allt som låter.

ANNONS

Bromma jaktskytteklubb arrenderar marken från Stockholms stad som äger området, trots att det alltså ligger inom Järfälla kommun.

– Järfälla kommun är lite tokiga vad gäller allt som låter. De vill tvinga bort motorklubbar och andra, trots att vi alla bedriver en verksamhet som är tillåten i samhället, säger Ulf Granqvist.

LÄS MER: Ingen ny plats har hittats för gokartbanan

Lokaltidningen Mitt i har varit i kontakt med Lövsta skytteförening som inte har tagit del av kommunens beslut och därför vill avvakta med att kommentera.