Vill underlätta synskadades liv

Neven Milivojevic är blind på ena ögat och har fem procent syn på det andra.

Trots det har han länge arbetat för andra synskadade.

Nu prisas han för sitt ideella arbete.

Neven Milivojevic har en progressiv synsjukdom, aniridi, som med åren inneburit att han ser mindre och mindre.

– Förr kunde jag cykla, nu kan jag inte det. Det är en enorm frihetsbegränsning.

Sjukdomen utvecklas olika, men oftast leder den till helt förlorad syn.

Neven Milivojevic beskriver sig själv som positiv, för ”det kunde ha varit värre”. Han arbetar som lärare vid Uppsala universitet, men flyttade för sju år sedan till Solna. Direkt började han engagera sig i Folkpartiet.

– Jag hanterar mina egna utmaningar genom att göra någonting för andra. Jag vill påverka och förändra samhället i stället för att fokusera på mina problem.

Som politiker sitter han i kompetensnämnden och som ersättare i kommunfullmäktige. Uppgifterna är inte utan problem.

– Det är väldigt många handlingar som jag måste ta mig igenom och jag är också väldigt ljuskänslig. Det är många små aspekter som gör att det blir tufft.

Men Neven Milivojevic vill fokusera på möjligheterna vilket för sju år sedan fick honom att starta en organisation för de cirka 200 personer i Sverige som lever med aniridi. Ett arbete som nu belönas.

– Det är väldigt, väldigt fint att jag får ett pris.

Priset delas ut av Stiftelsen Märta och Nils Barthelssons samt deras föräldrars minne.

– Hans insats är ovärderlig. Resultatet av arbetet har skapat möjligheter till bättre livskvalitet för många som lever i en svår livssituation med sin synskada, förklarar Hilde Hansen, ordförande för Aniridi Norge som står bakom nomineringen.

Prissumman är på 40 000 kronor, pengar som Neven Milivojevic först tänkte skänka till sin organisation. Men han blev uppmanad att behålla dem.

– Jag är förtjust i att resa. Jag har en progressiv sjukdom och då vill jag göra så mycket som möjligt så länge jag kan. Eller så sparar jag dem till pensionen.