Vill visa det opolerade Söder

Södermalmsbon Alexander Havelda vill ändra på bilden som många har av svenskar. Därför tar han med de internationella läsarna till sitt favorithak på Söder.
Södermalmsbon Alexander Havelda vill ändra på bilden som många har av svenskar. Därför tar han med de internationella läsarna till sitt favorithak på Söder.
Att svenskar är stela, trendiga och tillrättalagda är en vanlig kliché.

I den nya guideboken ”Uncommon Stockholm” vill skribenten Alexander Havelda lyfta fram en mer opolerad sida – som finns på bajenhaket Gröne Jägaren.

Fika, brännboll, Waxholmsbåtar och Systembolaget finns givetvis med även i den här engelskspråkiga guideboken, som nu säljs i designern Marc Jacobs butiker i både New York, Los Angeles, London och Paris.

Men tanken bakom antologin ”Uncommon Stockholm” är främst att leda in läsaren på mer intima och personliga avkrokar, som till Katarina kyrkogård, backstage på Södra teatern och på rundtur i Sofo bland poserande 30-plussare.

Eller rakt in i den ocensurerade dimman på Gröne Jägaren.

– Det här är en skön kontrast till andra trendiga, tillrättalagda hak. Du ser, hon är ju sur för att vi är här, sådant gillar jag, säger Alexander Havelda och kastar en skrattig blick på servitrisen som precis sagt åt oss att vi måste betala på en gång.

När redaktören Erik Nordlander fastnade för en av Alexanders låttexter och frågade om han ville skriva ett par kapitel till den nya boken nappade han direkt.

– Jag ville visa att Stockholm och Söder kan vara precis tvärt emot de tjusiga ställen som de flesta turister googlar fram. Lite Stockholm bakom masken. Ibland känns det som att vi svenskar går ut mer för att stajla för varandra än för att ha kul, men så är det inte här. Det är okonstlat.

De som läser Alexanders fiktiva novell ”All on red – Gröne jägaren” får följa ett socialt roulettespel där kroppar och förhoppningar snurrar i en väldig fart, och där folk fyller på glasen för att våga imponera på varandra från det berömda karaokegolvet. Amerikaner, engelsmän och fransmän får veta att det är därför alla kommer hit. För den sociala rouletten, och för att allt här, på ett bra vis, är konstant.

– Jag brukar alltid sjunga House- martins 80-talsdänga ”Caravan of love”. Jag är väl näst sämst för det är alltid någon hårdrockskille som står och skriker, säger Alexander och ler med tv-skärmarnas fotbollsplaner speglande i ögonen.

Väggarna basunerar ut erbjudanden om plankstek och schnitzel och Roger Pontare, Carola och Friends gastar ur högtalarna. Ett ungt par ser ut att vara på första dejten och i baren sitter tysta män på rad och följer fotbollsmatchen till vänster, hockeymatchen till höger.

Inom kort kanske stället invaderas av nyfikna turister som vill uppleva ”riktiga, opolerade Stockholm”. Men än så länge är allt som vanligt och det är ingen här som vet att de figurerar i tjusiga bokhyllor på andra sidan Atlanten.

– Det är soft att de inte vet, och jag tror faktiskt att de skiter i det, säger Alexander nöjt.

När Lokaltidningen Mitt i berättar om boken för restaurangchefen Erik Kringels skrattar han.

– Jaså? Nej, det kände jag inte till, men det är väl trevligt!

Alexander har även skrivit ett kapitel i boken om sin favoritpromenad från Maria Magdalena kyrka till Katarina kyrka, där han visar små guldkorn som de flesta inte lägger märke till.

– Jag vill lyfta fram att det finns unikum och freaks här trots att det ser städat och fixat ut på ytan. Bakom hörnen döljer sig galningar.

Fakta

Fler Söderföreteelser i boken

Folklorecentrum på Wollmar Yxkullsgatan.

Fågelskådning på Skinnarviksberget.

En natt backstage på Södra teatern.

Rundtur i Sofo, Hornstull och Mariatorget (”där Sveriges bästa kaffeställen battlar”).

Boken riktar sig främst till en internationell publik, men även till dem som vill få nya perspektiv på vår huvudstad.