ANNONS

Villa gick för 11,4 miljoneer

Gabriel Yilmaz i huset som hör till Skärholmens rekordförsäljningar.
Gabriel Yilmaz i huset som hör till Skärholmens rekordförsäljningar.
En villa är såld för 11,4 miljoner och en annan är till salu för över 14.

Nej, vi talar inte om bostadsmarknaden i Danderyd – utan Skärholmen där villapriserna är högre än någonsin.
ANNONS

Att det är dyrt att köpa hus i Stockholmsregionen är knappast någon hemlighet. Priserna i innerstan har ökat markant de senaste åren och effekten av det är att det blir säljarens marknad även i när- och ytterförorterna. Området som kanske bäst exemplifierar detta är Skärholmen. Här har villor sålts för rekordpriser under året och toppnoteringen kom när en fastighet på Estbrötevägen i Johannesdal gick för 11,4 miljoner kronor i slutet av oktober.

Huset har ett väldigt väl ansett läge med havsutsikt mot Mälaren, området kallas i folkmun för gräddhyllan. Gabriel Yilmaz vid Fastighetsbyrån höll i försäljningen och tycker att priset var fullt rimligt.

– Att det blev så mycket beror på att läget är fantastiskt och att det är ett nyrenoverat hus, säger han.

– Jag tycker att priserna har legat lite efter i det här området. Så det är inte så konstigt att de har börjat hamna på den här nivån.

Gabriel Yilmaz anser även att villapriserna generellt har varit för låga i Skärholmen tidigare.

– Det finns utrymme för priserna att stiga på villamarknaden. Bostadsrätterna har ökat väldigt kraftigt procentuellt det senaste året och det finns utrymme även för villorna att stiga.

Ett nytt rekordpris kan komma i vilket ögonblick som helst. På Peterséns väg i Johannesdal är just nu en fastighet med sjötomt till salu för 14,5 miljoner kronor, något som definitivt inte är ett överpris enligt Andreas Koskinas, Skandiamäklarna.

– Det här är det bästa som Skärholmen har att erbjuda. Det är en fantastisk fastighet från 1875 i väldigt gott skick med 3200 kvadratmeter tomt och egen brygga.

– Det finns vissa kåkar från 60-talet som har gått för över elva miljoner i Skärholmen. De har sjöutsikt, men inte sjötomt. Med tanke på det så tycker jag att 14,5 miljoner är ett väldigt bra pris, säger Andreas Koskinas.

ANNONS

Procentuellt är Skärholmen ett av de områden som ökar mest i fastighetspris i Stockholm. Samtidigt är det få platser där köpare får mer för pengarna.

– Hade en liknande kåk varit till salu i Bromma hade den sålts för mer än det dubbla priset, säger Andreas Koskinas.

Även Mäklarstatistik konstaterar att utvecklingen tyder på att Skärholmen blir ett mer eftertraktat område att bo i. Bara sedan förra hösten har prisutvecklingen på villorna i området ökat med 24 procent.

– Generellt kan man säga att ytterområdena av Stockholm går som tåget och Skärholmen har gått ännu bättre, säger Hans Flink vid Mäklarstatistik.

Gabriel Yilmaz tycker att prisökningen är en fjäder i hatten för Skärholmen som bostadsområde.

– Här finns närheten till Mälarens vatten och fina grönområden. Att det är bra kommunikationer och affärer i närheten bidrar också till utvecklingen.

Under december beräknas dock marknaden svalna en smula, men att det skulle ha något med Konjunkturinstitutets varningar om bostadskrasch att göra är det få expereter som tror. Snarare handlar det om att det generellt brukar bromsa i december för att sedan åter ta fart efter helgerna.

Skärholmen ökar mest

Procentuell prisökning av villor mellan oktober 2014 och oktober 2015:

Skärholmen: 24 procent.

Stockholm: 19 procent.

Sverige: 12 procent.

Kvadratmeterpriset i snitt oktober 2014:

Skärholmen: 26 874 kronor.

Stockholm: 43 641 kronor.

Sverige: 19 718 kronor.

Kvadratmeterpriset i snitt oktober 2015:

Skärholmen: 40 086 kronor.

Stockholm: 55 748 kronor.

Sverige: 22 239 kronor.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.