Villaägare anmälde hotfulla hantverkare

Flera Lidingöbor uppger att de fått besök av hantverkare som uppträtt aggressivt.

En villaägare har nu polisanmält en grupp hantverkare.

– De var väldigt hotfulla, säger han.

Både polisen och Lidingö kommun har varnat för oseriösa hantverkare som reser omkring och erbjuder sina tjänster. Ofta handlar det om att byta takpannor eller tvätta tak. I sociala medier berättar flera Lidingöbor om möten med aggressiva hantverkare den senaste tiden.

– Det är tyvärr en sådan sak som hör våren till nu för tiden. Det finns ärliga kringresande hantverkare, men i polisstatistiken är de ofta förekommande genom att ha brutit avtal och försvunnit med handpenningen, säger Paula Jagric, brottsförebyggare i Lidingö stad.

En villaägare på ön fick nyligen besök av hantverkare som föreslog att de skulle utföra olika typer av arbeten på villan. Han berättar för Mitt i Lidingö Tidning att han efter övertalning lät hantverkarna titta på huset och komma med ett kostnadsförslag.

Enligt villaägaren tackade han nej eftersom han tyckte att det var för dyrt, men hantverkarna gav inte upp. Han berättar att han lämnade huset ett tag och när han kom tillbaka hade hantverkarna ändå inlett någon form av arbete på tomten.

– De hade börjat göra en helt annan grej än vi pratat om från början men det var inget riktigt arbete utan det låg grejer så att det skulle se ut som att det varit någon på platsen, säger han.

Dagen efter var hantverkarna tillbaka igen, säger villa­ägaren, som uppskattar dem till minst sex personer.

– Två av dem började bråka med mig och dra i handtaget medan en annan gick runt huset. Det satt fler personer i bilen, säger mannen.

Han upplevde situationen som hotfull och till slut ­betalade han hantverkarna.

– Det var ett så pressat läge och jag var inte säker på att polisen skulle hinna dit om jag ringde. Eftersom de hotade mig och vägrade lämna mig ifred tills de fått de pengar jag hade på mig, upplevde jag det som ett rån, säger han.

Polisen utreder händelsen som rubriceras som utpressning.

– De har utfört ett arbete som inte är beställt och vi har säkrat vissa spår. Jag kan inte gå in på fler detaljer nu, säger förundersökningsledaren Christina ­Hamilton.

Fakta

Tänk på detta innan du anlitar hantverkare

Betala aldrig i förskott.

Se till att få en offert.

Se till att den du anlitar har svensk F-skattesedel.

Ta reda på att den du anlitar är försäkrad.

Begär referenser och identitetshandlingar.

Kontrollera bolagsuppgifter via Bolagsverket.

Upprätta juridiskt hållbara kontrakt.

Låt inte arbetet börja utan att ni klarat ut alla detaljer.

Källa: Polisen, Lidingö stad