ANNONS

Villaägare får ja till att skjuta gäss

Vitkindade gäss tar över sjötomterna i Nacka. Arkivbild
Vitkindade gäss tar över sjötomterna i Nacka. Arkivbild
Inte bara allmänna bad blir nedsölade av gåsbajs. Även saftiga gräsmattor vid sjötomter runt Vårgärdssjön lockar till sig kolonier av fridlysta vitkindade gäss. Men nu ska några av dem skjutas.
ANNONS

Stora gräsmattor runt Vårgärdssjön har blivit tillhåll för kolonier av vitkindade gäss. I en ansökan till länsstyrelsen om att få skjuta gässen beskriver en villaägare hur han inte kan gå ut utan att avföringen fastnar under skorna och sprids. Ytterligare en villaägare uppger att han tagit till ett otal knep för att skrämma i väg de orädda fåglarna: elstängsel, krokodil­attrapper, den egna hunden och skrämskott – inget har hjälpt.

Nyligen fick båda grönt ljus för att låta skjuta tre vitkindade gäss vardera. Enligt Marianne Caesar på länsstyrelsen har ytterligare en familj i länet fått rätt att göra samma sak, dock i något större antal.

– Om inte andra åtgärder hjälper kan vi säga ja av hänsyn till människors hälsa och säkerhet, säger hon.

Göran Nilsson, viltvårdare i Nacka kommun, är väl bekant med problemet. För att hålla badplatserna rena har man i kommunen i år fått rätt att skjuta 50 vitkindade gäss före och efter häckningsperioden.

– Men enligt de nuvarande bestämmelserna om skyddsjakt får vi bara skjuta en vitkindad gås per tillfälle. Det tar väldigt lång tid och hjälper inte, säger han.

Enligt Göran Nilsson väcks nu inom jägarkretsar allt högre krav på allmän jakt på fåglarna.

– Det här ett jätteproblem. Det eviga regnandet i år har gjort att det finns gott om grönt gräs att beta. Vid Nyckelviken till exempel är det fruktansvärt. Folk kan inte lägga ner en filt och njuta av naturen, säger han.

Fängelse för stöld av jackor i butik Smash and grab-kupp med hjälp av hjullastare

SICKLA Två män och en kvinna har dömts till fängelsestraff, bland annat för inblandning i en större jackstöld från en klädbutik i Sickla köpkvarter i maj. Personal fattade misstankar när antalet plagg som lämnades tillbaka var betydligt färre än det som togs in i provhytten.

ANNONS

När de tre personerna greps hittade polisen de stulna jackorna, annat misstänkt stöldgods och flera foliepreparerade väskor.

SICKLA Natten till i torsdags kördes en hjullastare in i butiken Phonehouse lagerdel i Sickla köpcenter. Hjullastaren hade stulits från ett bygge vid Järla gårdsväg vid sjutiden på kvällen. Ett stort polisuppbåd med helikopter letade förgäves efter gärningsmännen under natten.

– Vi är intresserade av iakttagelser från 19-tiden vid Järla gårdsväg, men också från själva stölden på Marknadsplatsen, säger Tore Christiansson, förundersökningsledare.

Om inte andra åtgärder hjälper kan vi säga ja av hänsyn till människors hälsa och säkerhet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.