Villaägare: Rimligheten har vunnit

collagemall-stureby
Hans Wahlgren skulle ha bott mitt emot de planerade husen.
Beskedet att det inte blir några flerfamiljshus längs Sågverksgatan tas emot med lättnad av de grannar som engagerat sig mot planerna.
– Rimligheten har vunnit. Man kan inte trycka in så många bostäder med skohorn på den här lilla ytan, säger Sturebybon Hans Wahlgren.

Planerna på att bygga flerfamiljshus i fyra våningar längs Sågverksgatan har mött starkt motstånd lokalt. Under samrådstiden kom 80 synpunkter in och de flesta var kritiska till planerna.

Några grannar gick tillsammans med Villaägareföreningen samman för att försöka få politikerna att ändra sig.

– Vi har varit fyra stycken som har jobbat intensivt med det här i två år. Vi har ägnat oss åt att bearbeta och prata med politikerna. Det är framför allt Moderaternas, Miljöpartiets och Liberalernas företrädare som har varit intresserade och lyssnat på oss. När det gäller S och V har vi mötts av kalla handen, säger Hans Wahlgren.

Husen skulle ha skuggat tomterna

Han bor i villa på andra sidan Sågverksgatan.

– Jag skulle ha bott mitt över och hade fått husen tio meter från tomtgränsen. De skulle bli 17 meter höga. Våra tomter hade hamnat i skugga i princip hela tiden, så det är klart att vi blev ordentligt bekymrade, säger Hans Wahlgren.

De är nu lättade över beskedet att det inte blir några flerfamiljshus. De grönblå vill istället utreda möjligheten att bygga radhus längs gatan.

– Rimligheten har vunnit. Jag vill inte säga att vi har segrat, för det finns naturligtvis många synpunkter på det här. Men alla kan inte bo i Stureby och man kan inte med skohorn trycka in så många bostäder på den här lilla ytan. Det kan man se utan att det är någon partipolitisk värdering, säger Hans Wahlgren.

S och V rasar mot stoppet för hyresrätter