Villaägarna fick Telia på sin sida

Även centrala ön får fiber.
Även centrala ön får fiber.
Villaägarföreningen fick Telia på andra tankar. Efter påtryckningar blir det fiberanslutning för bredband även till centrala Lidingö.

Det såg ut som om centrala Lidingö – som enda område på ön – skulle bli utan fiberanslutning. Ingen operatör var intresserad.

– Det var dyrare att fiberansluta där än i andra områden på Lidingö. Vi använder den befintliga infrastrukturen i möjligaste mån, som stolpar och rör i marken, och där var det inte lika utbyggt, säger Henrik Forsell på Telia.

Villaägarföreningen vände sig då till kommunen, men där fick de ingen hjälp.

– På Lidingö är det tydligen enbart marknadskrafterna som ska råda. Det tycker jag är konstigt. Det borde ligga i kommunens intresse att alla ska ha tillgång till snabb uppkoppling, säger Caroline Knutsson-Hall, ordförande i Islinge-Herserud-Hersby villaägarförening.

Men kommunens policy är tydlig. Lidingö erbjuder inte kommunalt bredband men ser till att olika företag får gräva ner kabel så att prissättning och tillstånd blir konkurrensneutrala.

– Vi går inte in och stödjer enskilda företag. Olika operatörer konkurrerar med varandra, det skulle bli konstigt om vi la oss i, säger Pernilla Dufström, teknisk chef.

Men villaägarna talade med Telia. De berättade att det fanns ett stort intresse, att många jobbade hemifrån och att de var beredda att hjälpa till.

– Vi fick gehör. Det känns jätteroligt att den lilla människan kan få stora Telia att tänka om, säger Caroline Knutsson-Hall.

På Telia uppskattar man föreningens engagemang.

– Det stora intresset på Lidingö och villaägarföreningens engagemang gör att vi tror att det kan vara affärsmässigt för oss. För villaägarna kostar det mellan 15 000 och 30 000 per hushåll beroende på hur stort intresset är, säger Henrik Forsell.