ANNONS

Villadröm i stan – sällan till salu

På Värdshusbacken på Stora Essingen är denna 60-talsvilla med sjöutsikt nu till salu – för 18,9 miljoner. Under de senaste tio åren har husen till salu på ön blivit både dyrare – och färre.
På Värdshusbacken på Stora Essingen är denna 60-talsvilla med sjöutsikt nu till salu – för 18,9 miljoner. Under de senaste tio åren har husen till salu på ön blivit både dyrare – och färre.
Villadrömmen mitt i stan är svåruppnådd, visar Mitt i:s genomgång. Om du inte har råd med ett residens på Djurgården återstår Stora Essingen.

Och där blir det svårare och svårare att hitta ett hus.
ANNONS

Har du alltid drömt en villa, men vill bo kvar i innanför tullarna? Förutom Djurgårdsbostäderna finns det inte många andra alternativ än Stora Essingen. Men det kan både vara svårt och dyrt att bli en av de få att sätta ner bopålarna i stans mest centrala villaområde, visar Mitt i:s genomgång.

De senaste fem åren har det sålts 33 villor på Stora Essingen. Men varje år blir försäljningarna färre. Hittills i år har bara tre villor sålts och förra året var siffran fem totalt.

Enligt Catherine Andersson, fastighetsmäklare på Stora Essingen, hör gånga av sig för att få tips när en ny villa dyker upp till salu på ön.

– Det är ju unikt att bo i villa men ändå i innerstan. Det finns ju ganska få alternativ, säger hon.

Husen på ön skiljer sig rejält i pris. Under de senaste åren har de gått för mellan 5 och 19 miljoner kronor – alltså en inte helt omöjlig dröm för den som gjort några års bostadskarriär.

– Det är nog ganska mycket baserat på läge. Det finns hus med fantastisk sjöutsikt och de som ligger väldigt nära E4:an, säger Catherine Andersson.

Just nu ligger ett hus ute för 18,9 miljoner, nära rekordet för ön. Britt-Marie Pielbusch, mäklare på Residence, säljer huset.

– Det har varit ganska stort intresse och vi håller på med förhandlingar nu, säger hon.

Enligt Britt-Marie Pielbusch är det en speciell målgrupp som intresserar sig för villor på Stora Essingen i stället för i ett mer traditionellt villaområde som exempelvis Bromma.

ANNONS

Antingen är de redan Essingebor som gått och väntat länge på att något ska dyka upp, eller också är de innerstadsbor som just nu bor i lägenhet och vill flytta till villa utan att förlora stadspulsen.

– Man får inte villaförortskänslan med den jättestora tomten men man får väldigt bra kommunikationer in till centrala stan, säger hon.

Vad är det bästa med att bo på Stora Essingen?

Peter Mayr, 83

– Framför allt att det finns goda kommunikationer med buss och spårvagn och att det ligger bra vid vattnet.
Emma Skoglund, 37

– Det som är bäst är att det är en liten stad i staden. Bra sammanhållning och inte så anonymt.
Tony Leü, 32

– Det är nära till stan och nära till vattnet samtidigt. här kan man ha en båtplats mitt i stan
Stella Leü, 4 snart 5

– Jag tycker att parkerna är bäst.