ANNONS

Villaklippens tid spås vara förbi

På tjugo år fyrfaldigades priset på den här villan. Men sötebrödsdagarna på fastighetsmarknaden är över, enligt nationalekonomen Martin Flodén.
På tjugo år fyrfaldigades priset på den här villan. Men sötebrödsdagarna på fastighetsmarknaden är över, enligt nationalekonomen Martin Flodén.
Priserna på Bromma­villor fortsätter uppåt. De senaste fyra åren har snittslutpriset stigit med 1,5 miljoner kronor enligt sajten Booli.se.

– Men tiden för att göra klipp på villamarknaden håller på att ta slut, säger nationalekonomen Martin Flodén.
ANNONS

I december sålde familjen Sandberg sin trävilla i Traneberg. De flyttade hit på 90-talet från Norra Ängby och under tiden de bott i huset har värdet fyrdubblats.

– Vi köpte när priserna var som lägst på nittiotalet, säger Margaretha Sandberg. Men då var räntan 11 procent och man skulle amortera på 40 år.

Villan såldes för ett par hundra tusen över snittpriset för en Brommavilla och priserna har stigit generellt under 2012.

Men vad folk var villiga att betala varierade från vecka till vecka under 2012, enligt Anders Lewén, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Bromma.

– Förr om åren har vi sett att priserna följde vissa mönster, exempelvis att man får lite mindre för en villa som påverkas mycket av trafiken. Men 2012 känns det mer som att det handlade om tur och otur. Villapriserna följde inte den vanliga röda tråden.

På Länsförsäkringar säger mäklaren Mikael Israelsson att de större gamla villorna var svårare att sälja, men i fyra- till sexmiljonersklassen märkte han ingen skillnad från föregående år.

Enligt statistik från Booli.se har priserna på villorna ökat stadigt sedan 2009 och snittpriset på de 444 villor som var till salu under fjolåret var nästan 7,5 miljoner kronor, en ökning med 1,5 miljoner från 2009. Det nya året har börjat i samma stil. Boolis statistik säger att Brommavillan i snitt är värd drygt 300 000 mer nu än samma tid förra året.

– Den prisökningen låter lite väl tilltagen, säger Anders Lewén, och han får medhåll från andra mäklare.

Enligt dem har priserna tvärt om legat relativt stilla de senaste åren, med en dipp under finanskrisen. Men nu är det ett stabilt läge och priserna ökar så smått.

ANNONS

Daniel Lennwald och hans familj är en av dem som köpte hus i Bromma förra året. Det blev ett renoveringsobjekt i Norra Ängby som de fick relativt billigt.

– Det känns som en investering eftersom vi kommer att bo här ett tag och allting pekar på att priserna kommer att gå upp, säger han.

Men tiden för att tjäna pengar på villaaffärer håller på att ta slut, enligt Martin Flodén, pro­fessor i nationalekonomi på Stockholms universitet. De senaste årens värdeökning kan förklaras av räntenivåerna, sänkta fastighetsskatter och ökningen av reallöner.

– Det är faktorer som inte går att upprepa. Även om lönerna går upp kan man exempelvis inte avskaffa fastighetsskatten igen, säger han.

Att köpa en bostad som en investering för framtiden kan därför vara en risk.

– Det kan vara en av anledningar till fastighetskriserna runt om i världen, säger Martin Flodén.

Dessutom menar han att det förs diskussioner om att begränsa ränteavdragen och lyfter möjligheten att fastighetsskatten kan återinföras på sikt.

– Det är inga politiker som egentligen vill prata om det, men frågan drivs på policynivå.

Samtidigt säger Martin Flodén att villapriserna faktiskt kan fortsätta uppåt ändå. Det beror på att det har byggs relativt lite nytt här jämför med Europa samtidigt som det flyttar in massor av människor till Stockholm vilket skapar stor efterfrågan.

Fakta

Dyraste villan

Förra årets dyraste hus ligger i Nockeby och kostade 20 250 000 kronor.

24 villor såldes för 12 miljoner eller mer 2012.

Snittpriset per kvadratmeter var 50 200 kronor, en uppgång med 7,4 procent jämfört med 2011.Källa: Booli.se