Villan med 40 000 juleljus

Tommy Wallentin och hans hustru har huset fullt av jultomtar.
Tommy Wallentin och hans hustru har huset fullt av jultomtar.
Många tomtar blir det om man som Tommy Wallentin älskar de röda gubbarna.

Hemma hos honom är bord och hyllor täckta av dem.

Och utanpå huset lyser julens alla ledlampor i form av bockar, granar och en DC-3:a.

Att hitta till Tommy Wallentins hus i Vallatorp är verkligen ingen konst så här års. Det lyser och glimmar på långt håll. Och så har det sett ut sedan 80-talet när han började dekorera med slingor och lampor. Men då var det mycket dyrare.

– Nu har jag nästan bara led-lampor så det här kostar bara lite över 1 000 kronor extra i elkostnad för hela perioden. När jag började hade vi en elräkning på 4 000 kronor under de månaderna.

Två saker har förändrats sedan Lokaltidningen Mitt i Täby skrev om honom förra året.

Han har nästan 10 000 fler lampor och är nu uppe i 40 000 stycken och dessutom har han ett flygplan på taket, en DC-3:a. Han har byggt den i rundjärn på jobbet. Den är fem meter lång och 5,5 meter bred mellan vingspetsarna. Den är i skala 1:4 och han bar själv upp den på taket.

– Den är en hyllning till Åke Jansson i Vallentuna som nu flyttat sin DC-3:a till Västerås och till flygveteranerna på Bromma som inte längre får hålla till där med sina flygplan.

Han berättar att skolbarnen brukar börja fråga honom redan i oktober om han inte ska sätta upp sina julslingor och sina järnfigurer. Det tar två dagar att få allt på plats och tre dagar att få ner det.

– Det händer att grannarna klagar när de har bjudit hem folk och jag varit borta och inte tänt belysningen, säger han och skrattar.

Julpyntandet är inte slut för att man kliver över hans tröskel. Snarare tvärtom. I hans och hustruns kök och vardagsrum vimlar det av tomtar överallt. På matbordet står det flera hundra och så gott som alla har batterier och kan sjunga eller dansa. En tomte rappar.

– Ibland när vi firar jul här sätter jag på allihop på en gång när jag tycker att folk pratar för mycket, berättar han och ler skälmskt.

Han har köpt tomtarna från grossister och i vanliga butiker men han konstaterar att det blir allt svårare att hitta nya.

– Folk vill inte ha sådant här hemma längre, de vill väl ha det stilrent.

Det är dock inte Tommy Wallentins ideal och han har redan börjat planera hur han ska pynta huset på utsidan nästa år.

– Då ska jag bygga upp ett åtta meter högt Eiffeltorn.

Sedan 1980-talet har Tommy Wallentin ljusdekorerat sin villa i Vallatorp vid juletid. Nytt för i år är bland annat den fem meter långa DC-3:an på taket.