Villapriserna har stigit 65 procent

Sedan makarna Birkenstedt köpte sitt hus i Brunna för tio år sedan har priserna stadigt ökat.

Sedan makarna Birkenstedt köpte sitt hus i Brunna för tio år sedan har priserna stadigt ökat.

För tio år sedan köpte Rolf och Berit Birken­stedt huset i Brunna. Sedan dess har värdet stigit med drygt en miljon.

Men klippens tid på bostadsmarknaden kan vara förbi. Experter tror inte att priserna ökar lika mycket i framtiden.

Paret Rolf och Berit Birkenstedt började leta ny bostad 2002. Då hade hon drabbats av en stroke och fått det svårare att gå i trappor. De sökte därför ett enplanshus och hittade det på Pannå­vägen i Brunna.

Efter en budgivning blev huset deras för 1 850 000 kronor.

Det året var snittpriset för en villa i Upplands-Bro drygt 1,7 miljoner kronor. Tio år senare har priset för snittvillan stigit till närmare 2,9 miljoner kronor, en ökning med 65 procent. Det visar en kartläggning som Lokaltidningen Mitt i har gjort.

Paret Birkenstedt tyckte att priset kändes högt 2002.

– Vi tänker inte på att priserna har stigit. Man ska ju bo någonstans, säger Rolf Birkenstedt som står utanför villan där gräsmattan täcks av ett tjockt snötäcke.

Innan de flyttade hit bodde de i ett radhus i Brunna. Parets numera utflugna barn bor också i området.

– När man har bott i ett hus kan man knappt tänka sig att flytta till lägenhet. Det är en frihet att bara kunna sätta sig i trädgården med en kaffekopp i solen, säger Rolf Birkenstedt.

Prisökningen sedan 2002 kommer inte som en överraskning för mäklaren Torbjörn Boström på Mäklarhuset som har förmedlat bostäder i Upplands-Bro i över 20 år. Enligt honom har prisutvecklingen i länet under perioden legat kring 70 procent.

– Det känns som att priserna har stått och stampat de två, tre senaste åren. När det gäller bostadsrätter, radhus och kedjehus är det bra tryck på visningarna. När det gäller hus som kostar över 3,5 miljoner kronor tar affärerna lite längre tid, säger Torbjörn Boström.

Han möter många spekulanter som kommer från Solna, Sundbyberg och västerort.

– För kunder som tittat på hus i Bromma är det förhållandevis billigt att köpa bostad här. Om man kan ta den där kvarten med pendeltåg så får man så mycket mer för pengarna.

Det går inte att räkna med att göra ett klipp på sin bostad fram­över. Enligt flera experter som Mitt i talat med förväntas bostadspriserna stiga betydligt mindre de närmaste tio åren.

De senaste årens värdeökningar kan förklaras med olika politiska och samhällsekonomiska förändringar: räntenivåer, reallöneökningar och skatter. Men flera av dessa går inte att upprepa.

– Till exempel kan man inte avskaffa fastighetsskatten en gång till. Det är inte heller möjligt att sänka räntorna lika mycket igen, säger Martin Flodén, professor i nationalekonomi på Stockholms universitet.

Att köpa en bostad för att göra ett klipp kan enligt honom vara riskabelt – både för individen och samhället.

– Det kan vara en bidragande orsak till fastighetskriserna i världen de senaste åren.

Även om den svenska bostadsmarknaden har sett en uppgång i nivå med krisande länder som Spanien och Irland finns det saker som talar för att vi ska slippa en bubbla här.

– I Sverige har vi inte byggt lika mycket som i de länderna, här är efterfrågan fortfarande tillräckligt stor för att hålla priserna uppe.

Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet, tror inte på en bubbla, men inte heller fortsatta ökningar i samma takt som de senaste 10-20 åren.

– Vi tror att marknaden kommer att vara stabil under 2013, om inte utvecklingen på arbetsmarknaden försämras eller att bankerna skärper kraven för bolån. Våra medlemmar bedömer att både utbud och efterfrågan kommer att vara i linje med hur det sett ut 2012.

– Det är ett stort tryck på bostadsmarknaden i hela Stockholmsregionen med tanke på alla jobb som finns här och den stora inflyttning som detta genererar.

Vi tänker inte på att priserna har stigit. Man ska ju bo någonstans.Rolf Birkenstedt

Fakta

Kraftigt ökade villapriser