Villapriserna i Salem upp 65 procent

Det kostar mer och mer att titulera sig Salembo.
Det kostar mer och mer att titulera sig Salembo.
De senaste fem åren har villapriserna i Salem stigit mest i länet. Ökningen ligger på 65 procent enligt statistiken.

Mäklarbolaget Svensk Fastighetsförmedling som presenterar uppgifterna med hjälp av statistik från Mäklarstatistik omnämner uppgången i Salem som ”otroliga 65 procent” i ett pressmeddelande.

– Hade du frågat mig för fem år sedan hade jag inte trott det här. Den är utöver det vanliga, säger Anders Lewén som är företagets presstalesperson för villapriser i Stockholm till Mitt i Botkyrka Salem.

Även i Botkyrka har priserna ökat kraftigt, med 54 procent på fem år. Med jämna mellanrum kommer varningar om att en bostadsbubbla håller på att blåsas upp i Sverige. Anders Lewén tror dock inte att risken för prisras är särskilt stor.

– Jag tror inte att risken är jättestor. Det flyttar fortfarande mycket folk till Stockholm, det byggs för litet bostäder och utbudet är litet. Men skulle det hända något drastiskt i världen eller räntorna gå upp av någon annan anledning då kanske det blir ett stopp. Jag tror priserna kommer att fortsätta öka, men inte i den här takten med 65 procent på fem år. Snarare så tror jag på en uppgång på kanske 5-7 procent per år.

Du tror inte att plånbokens smärtgräns är nådd?

– Nej, om vi tittar på det vi säljer så är det inte så. De som har det tuffast är de som är 20-25 år och som ska köpa sitt första boende. Men du kanske kan säga att smärtgränsen för en del är nådd för att köpa i Älvsjö och då flyttar man lite längre utanför stan och så vidare, säger Lewén.

Fakta

Här har det ökat mest

Uppgången i procent på fem år

1. Salem: 65
2. Huddinge: 62
3. Täby: 61
4. Tyresö: 57
5. Danderyd: 57
6. Upplands Väsby: 56

7. Järfälla: 56
8. Haninge: 55
9. Botkyrka: 54
10. Upplands-Bro: 53

Källa: Svensk fastighetsförmedling