SD och S munhöggs kring villavagnarna: ”Slapphänt hantering”

Meeri Wasberg (S), de vandaliserade villavagnarna för nyanlända flyktingar och Christian Lindefjärd (SD).
Meeri Wasberg (S), de vandaliserade villavagnarna för nyanlända flyktingar och Christian Lindefjärd (SD).
Två SD-politiker satte på måndagens kommunfullmäktige press på det S-ledda styret kring hanteringen av de sju villavagnar som vandaliserats sedan de blivit tomma.
– Det måste bli ett slut på den slapphänta hanteringen, sade SD:s gruppledare Christian Lindefjärd till kommunalråd Meeri Wasberg (S).

Två SD-ledamöter ifrågasatte på höstens första kommunfullmäktige hur kommunledningen hanterat de sju villavagnar i de södra delarna av Handens industriområde som används i Haninges flyktingmottagning, men som vandaliserats i början på sommaren sedan de blivit tomma.

Villavagnarna genomgår nu en nödvändig renovering på grund av vandaliseringen och ingen kan därför bo i dem nu.

Christian Lindefjärd (SD) hävdade att kommunen inte skött bevakningen av villavagnarna vilket skattebetalarna får betala för, men kommunstyrelsens ordförande Meeri Wasberg (S) hävdade att inbrott hade kunnat ske även om bygel och hänglås varit på plats från början.

Det är inte så att villavagnarna stått helt och hållet utan tillsyn

Kommunalråd Meeri Wasberg (S)

Kommunalrådet sade också att det faktiskt funnits väktarbevakning på platsen.

– Det är inte så att villavagnarna stått helt och hållet utan tillsyn. En poäng med rondering är att det inte är exakt likadant hela tiden, sade Meeri Wasberg som dock poängterade att kommunen ökat bevakningen i området sedan vandaliseringen upptäckts.

Baracker för flyktingar i Haninge. Flyktingboende

Villavagnarna vid Handens industriområde.

Margareta Brunner (SD) föreslog senare under kvällen, under motiondebatten om hennes egna förslag att inrätta ett härbärge för hemlösa i just de gamla gymnasielokalerna intill villavagnarna, att just villavagnarna hade kunnat inhysa hemlösa men hon fick aldrig något svar på förslaget som kom spontant.

Trots brist står boenden för nyanlända oanvända

 

Nästan alla nyanlända personer som bodde i vagnarna hittade enligt kommunen egna bostäder. De sista av dem flyttade ut i april.

Investerade fyra miljoner i villavagnarna

Därefter ska alltså inga andra nyanlända ha flyttat in som varit tanken, utan i stället har de alltså vandaliserats.

När Mitt i besökte villavagnarna i juli så stod flera villavagnar helt öppna och var i dåligt skick invändigt.

Kommunen investerade drygt fyra miljoner kronor när man akut tog in villavagnarna som en del i kommunens bostadsplan för nyanlända. Villorna har använts sedan januari 2016.

Renoveringen av villavagnarna väntas vara klar snart, och då ska andra nyanlända personer få flytta in.