Ville byta trevlig Vaxholmsvilla mot skolager

Det har hänt mycket på 100 år. I Vaxholm kunde en annonsör i Dagens Nyheter tänka sig att byta sin villa mot ett klädes- eller skolager.
Det har hänt mycket på 100 år. I Vaxholm kunde en annonsör i Dagens Nyheter tänka sig att byta sin villa mot ett klädes- eller skolager.
Bytes: galoscher mot trevlig Vaxholmsvilla.
Bytes: galoscher mot trevlig Vaxholmsvilla.
I dag är bostaden värd sin vikt i guld.

Annat var det för 100 år sedan.

Då kunde en annonsör tänka sig att byta sin Vaxholmsvilla mot ett lager med dojor.

Det spännande erbjudandet kommer från en annons i Dagens Nyheter från den 14 februari 1916 och upptäcktes av Björn Lindberg när han låg i sin säng och sökte på gamla artiklar i DN:s digitala arkiv.

– Jag tycker det var en jättekul annons att läsa, särskilt med tanke på hur det ser ut med villapriser i dag. På den tiden föreslog alltså en villaägare att byta bort sitt hus mot ett kläd- eller skolager, säger Björn Lindberg, uppvuxen i Vaxholm.

Björn delade annonsen på Facebookforumet ”Du vet att du är från Vaxholm om … ” där en person svarade med att i dag hade man förmodligen fått en hel skoindustri i utbyte mot villan.

Finns det något du hade kunnat tänka dig att byta din bostad mot?

– Haha. Jaa du … Möjligen en båt som jag skulle kunna ta mig jorden runt med. Det hänger dock på att resten av familjen skulle vara med på det, säger Björn Lindberg.

En möjlig teori till den något märkliga affären kan vara de ekonomiska möjligheterna som första världskriget gav.

– Jag tänker spontant att den här personen har sett goda utsikter med den här affären och kanske hoppades han eller hon att kunna utrusta soldater. Som historiker är det i alla fall en förklaring som ligger nära till hands, säger Annette Thörnquist, docent i historia, tidigare vid Stockholms universitet.