Man ville döda sin fru – frias

Nacka tingsrätt.
Arkivbild.
Flera män möttes i en skog i Upplands Väsby och diskuterade att föra bort och ta livet av den enes fru. Maken dömdes i tingsrätten för stämpling till mord och människorov, men nu har även hovrätten granskat fallet - och mannen frias.

Det var i slutet av mars i år som mannen, som är i 30-årsåldern, ska ha befunnit sig i en skog i närheten av Väsby centrum. Enligt en ljudupptagning som en av de närvarande männen gjort med sin mobiltelefon har maken försökt förmå två andra män att röva bort hans fru så att han själv skulle kunna döda henne.

Betalning diskuterades, bland annat i form av en bil, kontanter och en halv butik i Aleppo, men något beslut om att genomföra brottet fattades inte – och det är bland annat därför som hovrätten nu friar mannen.

De anser att ett mord eller människorov skulle kräva så pass mycket mer planering och ytterligare möten att det vid tidpunkten för ljudinspelningen inte fanns någon större risk för brottets fullbordan. Därmed kan de inte döma mannen för stämpling till mord eller människorov.

Åklagaren har också lagt fram bevisning i form av inspelade telefonsamtal, men hovrätten menar att det är alltför otydligt att det är samma brottsplan som diskuteras i dessa samtal.

Mannen kan inte heller dömas för olaga hot enligt hovrätten då han inte riktat sina uttalanden om att han ville döda kvinnan till henne, eller var medveten om att samtalet spelades in.

Maken är hemmahörande i Södertälje. Kvinnan lever sedan tidigare på skyddat boende med hemlig adress.