Välj ditt område

Värmdöbo ville vara pappaledig – blev uppsagd

Nyheter "Jag trodde det var din fru som skulle föda barn". Så sa arbetsgivaren till en anställd när han ansökte om föräldraledighet. Sedan blev han uppsagd. Nu får pappan skadestånd.

Mannen jobbade i en affär i Värmdö kommun och hade ansökt om att vara föräldraledig i ett år. Några dagar senare blev han istället uppsagd på grund av arbetsbrist. Enligt mannen ska arbetsgivaren ha sagt: ”jag trodde det var din fru som skulle föda barn”, när han ansökte om föräldraledighet, skriver SVT Nyheter Stockholm

DO tog sig an fallet

Mannen kontaktade då diskrimineringsombudsmannen, DO. Ärendet togs därefter upp i arbetsdomstolen, som nu slår fast att det inte handlade om arbetsbrist.
– Det här målet belyser att även män riskerar att missgynnas i samband med föräldraledighet. Situationer där det leder till uppsägning eller hot om uppsägning får självklart mycket allvarliga konsekvenser för den drabbade, säger Johanna Nilsson som är processförare på DO till SVT. 

”Det här målet belyser att även män riskerar att missgynnas i samband med föräldraledighet”

Får skadestånd

Diskrimineringsombudsmannen hade yrkat på 80 000 kronor i skadestånd, men Arbetsdomstolen tyckte att 40 000 kronor var tillräckligt då arbetsgivaren återanställde mannen efter sex veckor. Arbetsgivaren ska också betala mannens advokatkostnader på 15 000 kronor.

Mannen har sedan händelsen sagt upp sig från jobbet i affären. 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Krog

500 fler krogar i Stockholm – på tio år

Krog

”Vi lever i en narcissistisk njutningskultur”

Mannen lurades in av tre kvinnor i en bil i Brandbergen. Vinet han bjöds på ska ha drogat honom
Brott

70-årig Haningebo drogades – tappade 30 000

Nyheter

Livstids fängelse för ”Arbogakvinnan”

Nyheter

Staten kan offra supercentrala läget till EU

Nyheter

Cornelis pengar ger rekordsumma till artist