Värmdöbo ville vara pappaledig – blev uppsagd

Nyheter 

"Jag trodde det var din fru som skulle föda barn". Så sa arbetsgivaren till en anställd när han ansökte om föräldraledighet. Sedan blev han uppsagd. Nu får pappan skadestånd.

Mannen jobbade i en affär i Värmdö kommun och hade ansökt om att vara föräldraledig i ett år. Några dagar senare blev han istället uppsagd på grund av arbetsbrist. Enligt mannen ska arbetsgivaren ha sagt: ”jag trodde det var din fru som skulle föda barn”, när han ansökte om föräldraledighet, skriver SVT Nyheter Stockholm

DO tog sig an fallet

Mannen kontaktade då diskrimineringsombudsmannen, DO. Ärendet togs därefter upp i arbetsdomstolen, som nu slår fast att det inte handlade om arbetsbrist.
– Det här målet belyser att även män riskerar att missgynnas i samband med föräldraledighet. Situationer där det leder till uppsägning eller hot om uppsägning får självklart mycket allvarliga konsekvenser för den drabbade, säger Johanna Nilsson som är processförare på DO till SVT. 

”Det här målet belyser att även män riskerar att missgynnas i samband med föräldraledighet”

Får skadestånd

Diskrimineringsombudsmannen hade yrkat på 80 000 kronor i skadestånd, men Arbetsdomstolen tyckte att 40 000 kronor var tillräckligt då arbetsgivaren återanställde mannen efter sex veckor. Arbetsgivaren ska också betala mannens advokatkostnader på 15 000 kronor.

Mannen har sedan händelsen sagt upp sig från jobbet i affären. 

Fler nyheter från Stockholm

Nyheter

Schäfern nummer 1 i Haninge

Nyheter

Tre bilar i krock i Kristineberg

Karolinska sjukhuset entré
Nyheter

32 Barnläkare: Ohanterlig problematik

Nyheter

Fyra bilar i krock vid Skogskyrkogården

Nyheter

MORGONKOLLEN: 100-åringar får inte plats

Anna Starbrink och byggkran
Sjukvård

Nu ska landstinget kartlägga stockholmarna