ANNONS

Villorna Nacka hyrde som mest stod tomma

Nacka kommun har sagt upp hyresavtalen med fem villaägare som hyrt ut åt nyanlända
Nacka kommun har sagt upp hyresavtalen med fem villaägare som hyrt ut åt nyanlända
Nacka kommun har sagt upp kontrakten på sammanlagt fem villafastigheter som privatpersoner har hyrt ut åt kommunen för att nyanlända ska bo där.
Totalt har månadshyran för de fem villorna varit knappt 98 000 kronor.
– Sorgligt att det blir så här. Det känns kanske lite bortkastat, säger en av fastighetsägarna som hyrde ut.
ANNONS

Lokaltidningen Mitt i Nacka skrev förra veckan om en villa som Nacka kommun har hyrt åt nyanlända men som har stått tom på grund av att kommunen inte har hittat en lämplig hyresgäst.

Kommunen har sagt upp kontraktet, drygt ett år i förväg.

Mitt i har begärt ut de hyresavtal som Nacka kommun skrivit med privatpersoner och där kommunen beslutat att säga upp avtalen. Tidningen har fått ut totalt fem hyresavtal.

28 000 kronor i månadshyra

De fem villorna består av mellan tre och sju rum och har kostat kommunen mellan 11 300 kronor och 28 000 kronor i månaden.

Totalt har månadskostnaden för de fem villorna varit 97 900 kronor.

Den dyraste villan, 28 000 kronor, var en omöblerad sjurumsvilla på 191 kvadratmeter där hyreskontrakten löpte från april 2017 fram till 14 april 2018. Enligt fastighetsägaren har villan stått tom hela hyresperiod och avtalet sades upp ensidigt av kommunen till ägarens överraskning. I övrigt vill ägaren inte ge några kommentarer.

ANNONS

Uthyrare är besviken

En annan av fastighetsägarna som hyrt ut sin villa har hyrt ut en femrumsvilla på 150 kvadratmeter för 20 000 kronor i månaden, från 1 december 2017 fram till 30 juni 2019, den villa som Mitt i skrev om förra veckan. Fastighetsägaren uttrycker besvikelse över att kommunen sagt upp avtalet:

– Det är sorgligt att det blir så här, våra grannar hade velat hjälpa de nyanlända medan vi var bortresta. Det känns kanske lite bortkastat. Det kändes som ett sätt att bidra till något.

Som fastighetsägaren känner till har villan sedan 1 december stått uthyrd i två veckor, resten av tiden har villan stått tom.

Tycker du att Nacka ska hyra privata fastigheter på det här sättet?

– Det är en Jättesvår fråga tycker jag. Det är bra för integrationen att inte bygga separata hus. Det kostar otroligt mycket mera att bygga nytt. Vi bor i ett väldigt svenskt radhusområde och det hade varit en väldigt enkel integration.

Mestadels stått tom

Ytterligare en annan fastighetsägare som Mitt i har pratat med, och som har hyrt ut sitt hus, en möblerad trerumsvilla på 75 kvadratmeter, mellan 6 mars 2017 och 5 mars 2018 och där månadskostnaden låg på 11 300 kronor, säger att villan delvis har använts men mestadels har stått tom.

– Vi har varit frustrerade att det inte varit uthyrt hela tiden. Vi har också fått svar på varför villan stått outhyrd. Jag tycker att det är bra att kommunen har agerat i det läget som varit, även om huset stått tomt en del. Ambitionen har varit den bästa och det har varit en helt ny situation, det har inte gått att förutse vad som skulle hända, säger villaägaren som vill vara anonym.

När Mitt i pratade med Frida Plym Forshell, tillförordnad arbetsmarknadsdirektör i Nacka kommun, förra veckan kommenterade hon att kommunen sagt upp hyresavtal:

 Vi får reda två månader innan vilka som behöver bostäder, då måste det gå ganska raskt, då kan det hända att vissa objekt inte kan användas

Frida Plym Forshell, tf arbetsmarknadsdirektör

– En generell kommentar kan vara, i den mån vi kan förbereda oss på vilka individer som kommer försöker vi hyra in bostäder som matchar det behovet. Vi får reda två månader innan vilka som behöver bostäder, då måste det gå ganska raskt, då kan det hända att vissa objekt inte kan användas. Då kan det uppstå enstaka situationer som ter sig märkligt.

Frida Plym Forshell jobbar inte med själva hyresavtalen och har inte kunnat svara på hur länge respektive villa stått oanvänd.

Mitt i har sökt den tjänsteman som jobbar med hyresavtalen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.