Villy har byggt på båten i 25 år

Villy Lauraeus har byggt på sitt fartyg i 25 år. Han är långt ifrån klar men bygger träget vidare. Nästa steg är en mast som ska bli 22 meter hög. ”Jag får använda rör av rostfritt stål. Aluminium är så svårt att svetsa i”, säger han.
Villy Lauraeus har byggt på sitt fartyg i 25 år. Han är långt ifrån klar men bygger träget vidare. Nästa steg är en mast som ska bli 22 meter hög. ”Jag får använda rör av rostfritt stål. Aluminium är så svårt att svetsa i”, säger han.
Så här ska båten ska se ut när den är klar.
Så här ska båten ska se ut när den är klar.
1989 började Hallundabon Villy Lauraeus bygga en segelbåt från grunden.

I år har bygget 25-årsjubilieum – men Villy har inte tröttnat för det.

– Jag är här i stort sett varje dag, säger han.

Vid stranden på Slagsta marina ligger en farkost som ingen kan undgå att lägga märke till. Längs sidorna sitter fönster som gör att den ser ut som ett flygplan, men det är egentligen en katamaran – en segelbåt med två skrov.

Framför farkosten ligger en man på knä och angriper en lång stålbalk med vinkelslip så att gnistorna yr. Det är Hallundabon Villy Lauraeus. Han har arbetat med båten i 25 år.

– Jag och min pappa byggde en modell av en segelbåt när jag var åtta år. Han var inte hemma så mycket och vi pratade om att segla jorden runt men det blev aldrig av. Sedan dess har jag byggt båtar, säger 65-åringen.

Storleken på Villys byggen har vuxit med åren. Den före detta civilingenjören, med enligt egen utsago goda kunskaper om hållfasthetslära, har länge varit fascinerad av katamaraner.

– I mitten av 80-talet byggde jag en som var tolv meter lång och som gjorde 30 knop, säger han.

Det nuvarande projektet, som sedan 2008 legat alldeles intill strandkanten, har aldrig prövats i vattnet.

Tror du att den flyter?

– Ja visst flyter den! Det är ju femtio kubikmeter frigolit i den. Hela insidan är isolerad med 100 millimeter tjock frigolit.

Villys bygge väcker känslor. Det är inte alla som gillar att det ligger ett stort fartyg vid stranden, samtidigt får han mycket positiv kontakt med flanörer.

– Det brukar vara många som kommer fram och pratar, särskilt på sommaren.

Mycket av byggandet sker ute, mellan de båda skroven. Här ligger bland annat tre fyra surfbrädor, en soffa, stålbalkar och brädlappar av olika storlek.

– Jag samlar på all skit. Men när man bygger som jag behöver man ha mycket grejer också, säger Villy.

Trots båtens storlek och höga ambitionsnivå är det ett riktigt budgetbygge. Fönstren i aktersalongen har han fått gratis på Blocket. Epoxyn som täcker all plywood inne i båten har han fått eller fått köpa billigt av golvläggare. När en grannbåt brann fick han två stora segel och i ett rum ligger virke som någon hade slängt. Enligt Villy själv har han lagt omkring 500 000 kronor på båten ­sedan starten.

– Det är därför det har tagit så lång tid, säger han.

Nästa projekt är masten. Den ska bli 22 meter hög, har han tänkt. Nu ska han göra fästen i skrovet för alla stag. Om och när båten någonsin kommer att bli klar är lite svårt att få svar på.

– Jag brukar alltid säga att den blir klar nästa år. Men nu börjar det närma sig. Men jag har ingen speciell plats jag vill segla till. Att segla jorden runt, till exempel, är inget för mig.

Behöver man inte skepparexamen för en sådan här båt?

– Jo. Men det finns ju kopiator, säger Villy och flinar.