ANNONS

Han krockade med vilt: ”Hade jag kört snabbare hade vi nog dött”

Huddingebon Fredrik B Nilsson viltolycka
Huddingebon Fredrik B Nilsson råkade ut för en viltolycka i mörkret. Han minns varenda sekund av olyckan, som inträffade 1991.
Allt fler viltolyckor inträffar i Huddinge och övriga länet.
– Minnesbilderna är fortfarande glasklara. De sätter sig i ryggraden, säger Fredrik B Nilsson, i Segeltorp, som körde på en älg för nästan 30 år sedan.
Det gäller att se upp – på hösten är risken som störst att köra på ett djur.
ANNONS

Året var 1991. Det var en mörk oktoberkväll och Fredrik B Nilsson, som i dag bor i Segeltorp, befann sig utanför Norrtälje på väg mot Gävle.

Plötsligt försöker hans kompis i bilen att varna honom.

– Han sa att det stod kossor i diket framför oss. Det tog ett tag innan jag fattade att det inte ska finnas kor i diket en oktoberkväll. Sedan dök det upp två älgar på vägen. Jag börjar bromsa samtidigt som jag ser en bil bakom mig som kör väldigt snabbt, berättar Fredrik Nilsson.

Men det är inte maskar utan älgens lurviga päls

Fredrik B Nilsson

Han börjar pumpbromsa för att bilen bakom inte ska köra in i honom.

Viltolyckorna ökar

Viltolyckor i antal, uppdelat per år 2014-2018. Källa: Nationella viltolycksrådet.

  Fönsterrutan knirrar, men spricker inte när jag kör på en av älgarna. När älgen glidit upp på motorhuven ser det ut som maskar på hela fönsterrutan. Men det är inte maskar utan älgens lurviga päls. Från radion hörde vi Jakob Dahlin i Spanarna, minns Fredrik B Nilsson.

Efteråt glider älgen ner, reser sig och går i väg. Bilen som låg bakom dem hade hunnit köra om, samtidigt som viltolyckan inträffade.

ANNONS

Rådet: Kör saktare i mörker

Innan krocken körde Fredrik B Nilsson i 70 kilometer i timmen, trots att maxhastigheten var 90. Efter olyckan gick färden i 50 till Gävle.

– Det tog några timmar. Men sensmoralen är väl att man, precis som jag gjorde, inte måste hålla maxhastigheten om det är mörkt ute och man inte ser tillräckligt bra. Hade jag kört snabbare hade vi nog dött, då hade älgen åkt genom rutan. Minnet av detta sitter kvar varje gång jag sätter mig i bilen när det är mörkt ute, säger han.

Fredrik B Nilsson, viltkrock Huddinge

Fredrik B Nilsson är inte den första Huddingebo som kör på ett djur. De senaste åren har viltolyckorna ökat kraftigt, både i Huddinge, på Södertörn och i länet.

Fler djur bakom ökningen

Det finns flera förklaringar till detta. Dels ökar rådjurs– och vildsvinsstammarna och dels rör sig djuren allt närmare tätbebyggda områden där fallfrukten lockar i villaträdgårdar.

Tillgången på ekollon och kastanjer då gjorde att vildsvinen förökade sig

Barbro Vesterberg

En växande befolkning, med till exempel fler svampplockare i skogen, är också en förklaring.

Källa: Nationella viltolycksrådet.

– Förra årets värme och den goda tillgången på ekollon och kastanjer då gjorde att vildsvinen förökade sig mycket, säger Barbro Vesterberg, regionansvarig för Stockholm på Nationella viltolycksrådet.

Se upp i höst på vägarna

Och det gäller att se upp på vägarna. Under oktober och november är risken som störst att köra på vilt. Vid den här årstiden är djuren mer rörliga – dels på grund av att de bygger upp sina vinterförråd, dels på grund av att de blir störda av alla svampplockare och jägare som vistas i skogen.

En annan kritisk punkt är ljuset.

– Vilda djur rör sig mer i gryning och skymning. Och den här tiden på året sammanfaller de med tiden som vi åker till och från jobbet, säger Fredrik Bergh, polis i Nationella viltolycksrådet.