Flest viltolyckor under hösten

44 rådjur och 1 dovhjort var inblandade i viltolyckor på Lidingö förra året.
44 rådjur och 1 dovhjort var inblandade i viltolyckor på Lidingö förra året.
Med novembermörkret kommer också viltolyckorna. För att förebygga olyckorna tipsar Lars Jonsson, länsansvarig polis vid nationella viltolycksrådet, om en app som varnar för de hårdast drabbade platserna.
Fakta

Viltolyckor i Lidingö förra året

Januari: 2
Februari: 4
Mars: 2
April: 5
Maj: 5
Juni: 1
Juli: 2
Augusti: 4
September: 4
Oktober: 5
November: 3
December: 8

Källa: www.viltolycka.se

Rörelse i skogen under hösten, så som jägare och bär- och svampplockare skrämmer ut älgar och annat vilt på vägarna. Mörkret gör dem också svårare att upptäcka i tid.

– Det här är de hårdast olycksdrabbade månaderna på året. Det är lite extra rörelse i skogen under hösten. Och när djuren rör sig mycket är ju risken större att de behöver korsa vägar, säger Lars Jonsson.

Även om man är osäker på om man bara har snuddat vid djuret, är man vid en olycka skyldig enligt lag att ringa 112 och berätta vad som har hänt och var man befinner sig. Något som inte alltid är helt lätt. Därför tycker Lars Jonsson att folk ska ladda ner Nationella viltolycksrådets app.

– Dels kan du då få ut de exakta koordinaterna för var du befinner dig, vilket är en enorm hjälp för de jägare som ska leta efter det skadade djuret sen. Men du kan också ha appen igång när du kör. Då fungerar den lite som en vanlig GPS, men som piper till när du närmar dig platser där ett visst antal viltolyckor har rapporterats. Så att man kan vara lite extra uppmärksam, säger han.

Att sänka hastigheten är dock det allra bästa sättet att förebygga viltolyckor, enligt Lars Jonsson.

– Tänk på hastigheten och försök ha fokus i vidvinkel. Titta på sidorna av vägarna. En annan sak att tänka på är att djuren i regel sällan rör sig ensamma. Har du sett ett finns det sannolikt fler.

Vid en olycka är det också viktigt att märka ut platsen ordentlig. Så att eftersökjägarna snabbt kan hitta det skadade djuret, och minska risken för att det blir liggande och lider någonstans. Markeringsremsor går att ladda ner från nätet eller hämta ut från bilbesiktningen. Sätt markeringen på den vägsida som djuret försvunnit åt.

– Stäng inte av mobilen. Eftersöksjägaren vill gärna komma i kontakt med personen för att fråga vad det är för djur och så vidare. Det är inga farliga frågor, man behöver inte vara orolig, säger Lars Jonsson.

LÄS FLER NYHETER FRÅN LIDINGÖ:

Lidingö utreder bristande snöröjning

Efter kritiken: Planerar fler p-platser på Näset

Millesgården plats för kriminalroman