Viltvårdare: Lodjursungar klarar sig sällan

Ensamma lodjursungar klarar sig sällan på egen hand.
Ensamma lodjursungar klarar sig sällan på egen hand.
Lodjuret som rört sig i Täby är förmodligen samma djur som hittades påkörd, och länsstyrelsen säger de sällan flyttar lodjur.
– Då flyttar man bara problemet. Den har sökt sig till ett tätbebyggt område för att söka efter mat, säger viltvårdshandläggaren Mikael Fransson.

I onsdags bekräftade polisen att lodjuret som rört sig i Täby den senaste tiden med allra största sannolikhet dött i en trafikolycka. Eftersom djuret hittades i nära anslutning till där det rört sig tidigare utgår man från att det är samma lodjur.

Men gick det att förhindra och hur agerar ansvariga viltvårdare när ett ungt lodjur rör sig i tätbebyggt område? Mikael Fransson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholms län, säger att man låter ha naturen sin gång.

– Det var en lodjursunge som sökt sig till tätbebyggt område för att söka mat. Den har inte haft någon guidning från föräldrarna och har inte kunnat jaga som ett fullvuxet lodjur, säger han.

”Unga lodjur brukar inte klara sig”

Naturen ska ha sin gång

Han säger att lodjurets mamma förmodligen förolyckats, antingen genom en trafikolycka, sjukdom eller tjuvjakt. Och att flytta lodjuret från Täby var inte aktuellt.

– Man låter naturen ha sin gång om det inte är uppenbart att djuret lider. Är det så kan polisen fatta ett beslut om att avliva djuret. Men att söva ner lodjuret är oerhört stressande och då flyttar man bara problemet. Den har sökt sig till ett tätbebyggt område för att söka efter mat, och den kommer med största sannolikhet fortsätta att göra det, säger Mikael Fransson.

Om ett ungt lodjur förlorar föräldrarna, hur ofta klarar de sig då?

– Unga lodjur brukar inte klara sig, och när de söker sig till så pass trafikerade områden så blir de i regel överkörda.

Under vintern 2015 och 2016 genomfördes en lodjursinventering i Stockholms län. Då hittade man fem familjegrupper av lodjur, varav en delades med Uppsala län. Men det kan med stor sannolikhet finnas fler familjer än så.