Viltvårdaren om älgen: ”Hade blivit farligt”

Älgen på en gräsmatta i Tallkrogen i tisdags.
Älgen på en gräsmatta i Tallkrogen i tisdags.
Många av Mitt i:s läsare ifrågasatte avlivningen av en älg i Tallkrogen förra veckan. ”Sövning och köras ut i skogen borde väl vara det rätta?”, skrev en av dem på Facebook.
Mitt i Söderort passade frågan vidare till stadens viltvårdare Tommy Tuvunger.

”Jävla idioter”.

”Människan är ond”.

”Varför ska man alltid vara så snabb med att ta död på djur??”

Kommentarerna var upprörda och i vissa fall rent hätska i kommentarsfältet på Facebook, efter Mitt i Söderorts artikel i tisdags om att en älg avlivats i Tallkrogen. Tommy Tuvunger, viltvårdssamordnare i Stockholms stad, förklarade i artikeln att beslutet om avlivning togs av polisen av trafiksäkerhetsskäl. Detta efter att älgen rört sig i riktning mot Nynäsvägen.

”Om älgen hade sprungit ner en mamma med barnvagn, då hade det låtit tvärtom.”

Tommy Tuvunger, viltvårdssamordnare Stockholms stad

Men varför kunde man inte i stället ha skjutit älgen med bedövningsskott och fraktat tillbaka den till skogen, undrade flera av läsarna. Mitt i Söderort ringde upp Tommy Tuvunger och ställde frågan.

– Bedövningsskott innehåller sömnmedel. Det tar ett tag innan det når full effekt. Älgar är tunga djur, det hade blivit farligt om en älg sprungit omkring groggy i ett villaområde , säger Tommy Tuvunger.

Är det inte minst lika riskfyllt att skjuta med skarpa skott i bostadsområden?

– Nej, det man måste se till är att man har ett bra kulfång bakom älgen. Gärna en backe där man vet att kulan landar i marken om den går igenom älgen. Vi använder oss av rutinerade jägare som vet vad de gör.

Vad händer efteråt med vilt som staden skjuter?

– Det går till entreprenören (jägaren reds. anm.). Staden har ingen möjlighet att ta vara på det.

Vad säger du om de kraftiga reaktionerna mot att älgen sköts?

– Jag har hållit på med sånt här i 25 år. Jag är van vid påhopp. Men jag tycker att folk borde ta reda på fakta innan de uttalar sig. Om älgen hade sprungit ner en mamma med barnvagn eller orsakat någon annan olycka, då hade det låtit tvärtom. Då hade folk undrat varför vi inte tagit bort älgen.