Viltvårdaren om spåren: ”Är osäker”

Mitt i Upplands-Bro åkte ut på vargspaning med kommunens viltvårdare Göran Nilsson. Efter att ha sett bilder på ett stort hunddjur samt stora tassavtryck, utesluter han inte att en varg rör sig i Bro.

Förra veckan rapporterade Mitt i Upplands-Bro om att en varg kan ha fångats på bild i Bro.

Kommunens viltvårdare Göran Nilsson bjöd därför in till vargspaning i trakterna där djuret rört sig och eventuellt lämnat stora spår.

– Jag har sett bilderna och har även skickat in dem till Länsstyrelsen. Där menar man att det kan röra sig om varg utifrån spåren, men ingenting är fastslaget, berättar Göran Nilsson.

Viltvårdaren Göran Nilsson med tiken Tili.

Han är jägare och har med sig hunden Tili, som brukar spåra under jakterna. Och så fort vi omsluts av barrträd får hon vädring på något.

– Hon kan känna lukten av ett djur som varit här för fem dagar sedan.

Men snön är relativt ny. Hon sticker plötsligt iväg och i hennes färdriktning syns stora spår, som måste vara ganska så färska.

Spåren i snön. Foto: Leon Hansén

Tili ställer sig på bakbenan och börjar skälla.

– Så där brukar hon göra under jakt.

Göran Nilsson tror först att spåren har lämnats av en större hund, men efter att vi följt dem i riktning mot Kungsängen börjar han bli osäker. Han berättar att det är härifrån som rapporterna om varg inkommit.

– Vi hade en varg här får många år sedan. Det skulle kunna vara så att den simmar till och från Mälaröarna.

Vad hade du gjort om vi fick syn på en?

– Fotograferat den och skickat till länsstyrelsen. Något annat kan jag inte göra.

Vargfrågan är som bekant känslig och har på senare tid väckt het debatt i Stockholm. Södertörnsvargen fälldes efter att länsstyrelsen tagit beslut om skyddsjakt.

Men än så länge har ingen bekräftad vargobservation gjorts i Upplands-Bro den senaste tiden. Fortsättningen följer.