Viltvårdarna hittade aldrig älgen

Michael Nilsson fångade älgen på bild vid Torsvikssvängen.
Michael Nilsson fångade älgen på bild vid Torsvikssvängen.
Det är oklart vad som hände med den stressade älgtjuren som sågs på Lidingöbron. Men den har inte skjutits, enligt viltvårdsgruppen: "Den kan ha varit med andra älgar som sågs simma härifrån", säger Peter Rosenholm.

Mitt i rusningstrafiken på tisdagseftermiddagen sågs en stor älgtjur på Lidingöbron. Älgen tog sig sedan ner i vattnet och simmade bort till Värtan. Sedan återvände den till Lidingö, enligt polisen.

Många tycks ha uppmärksammat älgens färd genom vattnet. Bland annat berättar en kvinna att hennes granne såg älgen från en båt på väg till Tallinn: ”Min granne berättade att det var en fritidsbåt som dirigerade älgen tillbaka till land på Lidingö. Han signalerad också till andra båtar så att de skulle uppmärksamma älgen”, skriver hon i ett mejl.

Viltvårdvårdare gav sig ut och letade efter älgen som senare ska ha setts av löpare i Bodal. Men efter det finns inga spår, säger Peter Rosenholm, samordnare för viltvårdsgruppen på Lidingö.

– Folk har sagt att älgen hoppade från bron vid Lidingös brofäste. Det är ju ändå tio meter ned, så därför trodde vi att den kunde vara skadad. Men det har varit tyst.

Tre-fyra älgar ska senare på dagen ha setts simma under Lidingöbron och ut mot Bogesund. Det är möjligt att en av dem var älgtjuren, säger Peter Rosenholm.

– Älgar simmar jättebra och långt om de vill. Den här tiden på året brukar det alltid komma in älg på ön, bland annat eftersom älgjakten gör dem oroliga. De vill inte stanna på Lidingö för här får de ingen lugn och ro.

Har du fler bilder på den simmande älgen? Mejla gärna in dem till julia.burman@mitti.se!

LÄS MER: Vilsen älg tog en simtur till Värtan