ANNONS

Vin fick reklam för främlingsfientlig sajt

Rasisitisk och nazistisk propaganda har dykt upp på flera platser i söderort under vintern.

Nu har etiketter med reklam för en främlingsfientlig webbsida upptäckts på vinflaskor på systembolaget i Farsta.

Ärendet är anmält som skadegörelse.
ANNONS

Tiotusentals flaskor trängs på systembolagets hyllor i Farsta. Med smakfullt designade etiketter tävlar de om att locka fram kundernas törst.

Men under vintern har ett helt annat budskap dykt upp på några av flaskorna i butiken – etiketter med reklam för en främlingsfientlig webbsida.

– Det är någon som har varit inne och klistrat dit över de ordinarie etiketterna. De sitter hårt så det är inget man kan pilla bort, säger Filip Jelder, butikschef vid systembolaget i Farsta.

Första upptäckten gjordes i december. När fler saboterade flaskor dök upp på hyllan nyligen gjorde Systembolaget en polisanmälan.

– När personalen såg att det upprepades gjordes en anmälan om skadegörelse. Det här är inget som hör hemma i våra butiker, säger Therese Elmgren, pressansvarig vid Systembolaget.

Totalt är det en handfull vinflaskor, någon enstaka ölburk och en butiksskylt som har försetts med den olovliga etiketten, uppger Therese Elmgren.

– Det är ingen som har sett någon sätta dit dem. Men så fort de här flaskorna har upptäckts har vi tagit bort dem och kasserat dem, säger hon.

Systembolaget har inga uppgifter om liknande skadegörelse i någon annan av sina butiker. Det har inte heller Farsta centrums ägare Atrium Ljungberg.

– Vi har inte märkt något sådant här någon annanstans, säger Stefan Karlsson, floor manager i Farsta centrum.

ANNONS

Annars har rasistisk och nazistisk propaganda dykt upp på flera offentliga platser i söderort under vintern. Till exempel har hakkors klottrats på fasaden till Kärrtorps gymnasium och på andra platser i Kärrtorp och Björkhagen.

Farstaområdet tycks, i alla fall enligt polisen, vara relativt förskonat.

– Vi har inte haft något som har stuckit ut, säger Henrik Karlsson, yttre befäl vid närpolisen i Farsta.

Vad gäller skadegörelsen på systembolaget har polisen beslutat att inte inleda någon utredning.

– Det finns inga spår som kan leda till att brottet kan klaras upp, säger Joakim Caryll, gruppchef för samordning och analys på Söderortspolisen.

Men de har ju övervakningskameror på systembolaget?

– Här handlar det om en brottstid från december till mars. Vi kan inte sitta och titta på alla som gått in på systemet under den tiden. Det är inget ministermord det handlar om, säger Joakim Caryll.

Så fort de här flaskorna har upptäckts har vi tagit bort dem och kasserat dem.therese Elmgren

ANNONS