Vinare för 120 000 stals ur Grands vinkällare

På Grand hotel riktades misstankarna snart mot en av de personer som har tillgång till vinkällaren.
På Grand hotel riktades misstankarna snart mot en av de personer som har tillgång till vinkällaren.
Grand Hotels vinlista hör till stans bästa. I höstas försvann en av deras finaste buteljer, värd 120 000 kronor, ur vinkällaren. Nu åtalas en tidigare anställd.

För den som har gott om pengar och vill kittla gommen med drycker av yppersta klass är Grand Hotels vinkällare ett mecka. Till de mest åtråvärda flaskorna i förråden hör ett par av den röda bourgognen Domaine Romanée-Conti Grand Cru från 2005.

De köptes in för runt 20 000 styck år 2008 men eftersom det krävs hela tre vinstockar för att göra en enda flaska är tillgången på marknaden begränsad och värdet stiger snabbt. I dag värderas vinet till 120 000 kronor per flaska.

I november upptäcktes att en av de dyrbara buteljerna saknades. Två dagar senare låg en likadan flaska ute på Auktionsverkets och Systembolagets dryckesauktion. Grand Hotel slog larm, polisanmälde och med en dags marginal kunde den tas bort från auktionen.

Att flaskan försvunnit upptäcktes vid en inventering av dryckesförrådet, vilket sker en gång i månaden. Ett flertal anställda har tillgång till vinkällaren och misstankarna gick snart mot en anställd. Enligt polisens förundersökning tillfrågades den misstänkte mannen om den försvunna flaskan och svaret blev då att han sålt den vidare till någon på hotellet, men han kunde inte berätta när eller till vem. Också under polisförhören ska mannen ha gett motstridiga förklaringar till varför flaskan är borta.

Nu åtalas mannen, mot sitt nekande, för ha stulit vinet samtidigt som Grand hotel kräver tillbaka flaskan.

Assistentåklagare Paulina Belchatowski har rubricerat brottet som stöld. För en lekman kan det kanske förvåna när värdet på flaskan är så högt.

– Jag har gjort bedömningen att värdet 120 000 är stöld av normalgraden. Tillvägagångssättet spelar också roll, om man tillgriper något någon har på sig eller gör inbrott i någons bostad. Men i det här fallet har flaskan tillhört ett bolag, säger hon.

Den misstänkte tjuven har inte längre kvar sin anställning på Grand Hotel.