ANNONS

Vincent – en vinnare med drag

Vincent, 8 år, och Tony Haddad spelar en match. ”Det är roligt att fundera på vilka drag som är bra”, säger Vincent.Foto: Åsa Sommarström
Vincent, 8 år, och Tony Haddad spelar en match. ”Det är roligt att fundera på vilka drag som är bra”, säger Vincent.Foto: Åsa Sommarström
Det är drag i Vincent Vähäverkkomäki.

Han är en av Sverigefinska skolans stjärnspelare i schack och spås en lysande framtid.

– Tränar och spelar han regelbundet kan han bli hur bra som helst, säger Tony Haddad.
ANNONS

Tony Haddad är ordförande i Upplands Väsby schackklubb och går en svettig match mot Vincent Vähäverkkomäki när Lokaltidningen Mitt i besöker Sverige- finska skolan.

Duon sitter djupt koncentrerad över sina pjäser. De ser så fokuserade ut över schackbrädet att de nästan ser ut att kunna röra föremålen med sin mentala kraft. Här handlar det om att inte göra något förhastat drag för det kan motståndaren lätt vinna på.

Schack är onekligen något som förenar unga och äldre och Tony Haddad får sig en match han sent ska glömma. När de gör en kort paus är ställningen helt jämn och Tony Haddad pustar ut.

– Ja, vilken match det blev. Vincent är fantastisk duktig. Trots sin ålder har han förmågan att tänka i flera steg och verkar veta vad han ska göra om motståndaren gör det eller det draget, säger Tony Haddad som fick mycket tuffare motständ än han hade väntat sig.

Nu ligger 8-årige Vincent Vähäverkkomäki i intensiv träning för att komma maximalt laddad och förberedd till den schacktävling som Sverigefinska skolan arrangerar måndagen den 17 december.

– Det ska bli kul. Det är så roligt att spela schack för man lär sig nya saker och blir bättre. Man känner att man kan mer och det är roligt att vinna, särskilt över vuxna, säger Vincent.

Han funderar en stund och fortsätter.

– Det är roligt att fundera på vilka drag som är bra. Vad kommer att hända med mitt drag och vad kommer motståndaren att göra, säger Vincent Vähäverkkomäki, som började spela förra året.

Hans mamma Katri berättar att han alltid tyckt om att pyssla med föremål och målmedvetet lösa en gåta. Vincent är också duktig på matematik och läser fyrans matte trots att han bara går i tvåan. Däremot har han lite svårare för att skriva berättelser.

ANNONS

Vincent tröttnar lätt när han inte kan skriva lika snabbt som han tänker i flera led, enligt hans mamma.

Vincent Vähäverkkomäki är en av de uppemot 35 barn på Sverigefinska skolan och Engelska skolan som spelar för Upplands Väsby schackklubb och lirar på skolans fritids.

Katri Vähäverkkomäki tycker att det är bra att det här finns.

– Här spelar barnen på eftermiddagen och de ägnar sig åt något som verkar locka allt fler barn. Det behövs aktiviteter för barn som inte är intresserade av idrott, säger hon.

Trots sin ålder har han förmågan att tänka i flera steg.Tony Haddad

Fakta

Schackklubben bildades 1994

Namn: Vincent Vähäverkkomäki.

Ålder: 8 år.

Gör: Går på Sverigefinska skolan i Väsby.

Aktuell: Duktig schackspelare i Upplands Väsby schackklubb och en av stjärnorna i schacktävling på skolan den 17 december.

Schackklubben: bildades 1994 av dåvarande och nuvarande ordföranden Tony Haddad. Klubben har ett 30-tal, framförallt unga, medlemmar.