Vindkraftsreklam skars ner och stals

Förra helgen stals två banderoller med reklam för det planerade vindkraftverket på Ljusterö.Värde: 10 000 kronor.

– Jag tror det motverkar syftet, säger Roy Fjärrstad.

Budskapet ”Nu bygger vi vindkraftverket” blev tydligen för mycket för någon. När Roy Fjärrstad, ledamot i kooperativet Ljusterö vind besökte platsen där banderollen hängts upp några dagar tidigare var den borta. En äldre banderoll med en uppmaning att gå med i kooperativet var också försvunnen.

– Det enda som var kvar var tamparna. Avskurna, säger han.

– Jag blev så fruktansvärt arg. Det här är ligistfasoner. Det är att kliva över gränsen!

Några spår som visar var de två banderollerna, vardera cirka 7 x 1,5 meter stora, tagit vägen finns inte.

Skadegörelsen är den senaste händelsen i den bitvis hätska striden om vindkraft på Ljusterö. På ena sidan kooperativet Ljusterö vind som vill bygga ett vindkraftverk för att få ner elpriserna och göra ön självförsörjande när det gäller elkraft. På andra sidan motståndarna, bland annat organiserade i föreningen Ljusterö natur och miljö. Föreningen hävdar att ännu ett vindkraftverk öppnar för en jättepark med kraftverk som kommer att förstöra ön.

Bland vindkraftanhängare tror man att motståndet till stor del bara handlar om överdriven omsorg om fritidshuspriserna.

Jan Bergstedt, fritidsboende på ön och ordförande för Ljusterö natur och miljö, förnekar bestämt att föreningen har något med stölden att göra:

– Vi ligger inte bakom på något sätt och jag vet inte vem som gjort det. Men det är uppenbarligen någon som inte gillar vindkraft.

På sin hemsida tar föreningen avstånd från det inträffade men antyder samtidigt att banderollerna kanske finns hos polisen – eftersom det enligt föreningen handlat om ”olaglig affischering”.

Ljusterö vind uppger å sin sida att man haft tillstånd av Östanå fideikommiss och har polisanmält händelsen som skadegörelse och stöld. Man har även beställt en ny banderoll som man hoppas ska sitta uppe inom kort.

Roy Fjärrstad tror inte att stölden av banderollerna, som var värda 10 000 kronor, gynnar motståndet mot vindkraftverket:

– Tvärtom. Jag tror att folk kommer att tänka till. De ser nog inte det som något positivt.

Fakta

Många turer

2007 beviljade Österåkers kommun bygglov för vindkraftverket.

Sedan dess har vindkraftverket överklagats tre gånger, senast till Förvaltningsrätten som 2012 dömde till vindkraftsanhängarnas fördel.

Motståndarna väntar nu på tillstånd för att få frågan prövad i Kammarrätten.